Alleen internet en bellen | Welke pakketten zijn dan voordelig?

Overweeg je over te schakelen op breedband? Misschien omdat je nu een pakket hebt bij je huidige provider met internet, bellen en TV en je over wilt stappen op alleen internet en bellen.

Als je net als ik bent en je eigenlijk helemaal geen TV meer kijkt, maar alleen nog video streamt vanaf internet, dan kan het verstandig zijn om over te stappen naar een provider die een pakket heeft dat meer op alleen internet en bellen is ingesteld.

Wanneer je bewust kiest voor een pakket zonder TV, dan ben je waarschijnlijk van plan om veel live video te streamen. Dan kom je snel uit op glasvezel internet.

Dit zijn de beste aanbieders van alleen internet en bellen bundels, vul je postcode om te zien of ze ook bij jou leveren:

Je bent op de juiste plaats, we nemen je door een aantal dingen om over na te denken bij het kiezen van een pakket, en vertellen je hoe je de best mogelijke deal kunt vinden.

Hoe kies je een nieuwe internet en bellen provider?

Overschakelen naar breedband is tegenwoordig heel eenvoudig. Het komt in wezen neer op drie stappen:

 • Overweeg hoe je jouw breedbandpakket zult gebruiken om te weten welke snelheden je moet kiezen
 • Gebruik onze postcode-checker om aanbiedingen in jouw regio te vergelijken
 • Zoek een deal en volg de link om je aan te melden voor je nieuwe pakket

Stap twee en drie zijn vrij eenvoudig – het is dat eerste beetje dat sommige mensen lastig vinden, hoewel je al een heel eind in de richting bent omdat je in ieder geval al hebt nagedacht over of je ook TV erbij wilt.

Hier zijn enkele dingen die handig zijn om aan te denken bij het overschakelen naar internet en bellen.

Hoeveel mensen zullen je verbinding gebruiken?

Hoe meer mensen je verbinding gebruiken, hoe langzamer het voor iedereen zal zijn. Als je een groot gezin hebt of in een gedeeld huis woont met vier of meer, moet je op zoek gaan naar pakketten die snel genoeg zijn om iedereen die er een keer gebruik van kan maken, te laten opruimen.

We raden ook ten zeerste aan dat gedeelde appartementen en gezinnen voor een onbeperkt pakket gaan. Dit is tegenwoordig het meest voorkomende type deal, op grote schaal verkrijgbaar bij de meeste providers, en betekent dat je altijd internet kunt gebruiken zonder je zorgen te maken dat je wordt afgesloten of extra in rekening wordt gebracht voor meer gegevens.

Aanbevolen breedband-pakkettypen:

 • Groot huishouden van vier of meer vaste gebruikers: onbeperkte glasvezel breedband, gemiddelde downloadsnelheden van 34Mb +. Beschikbaar bij de meeste providers.
 • Gedeeld huis met maximaal vier personen: onbeperkte breedband, gemiddelde downloadsnelheden van 10Mb +, zou in de meeste gevallen goed genoeg moeten zijn. Als je veel films kijkt of games downloadt, kun je nog steeds profiteren van een snellere verbinding, maar standaard breedband is nog steeds voldoende.
 • Solo-gebruiker: als je een lichte gebruiker bent, die voornamelijk het internet gebruikt voor e-mail, browsen of sociale media, dan is het misschien goed met een voordelig pakket met een vaste gebruikslimiet.

Geïnteresseerd in glasvezel breedband? Hier kun je meer informatie vinden en supersnelle pakketten vergelijken om de beste deal te vinden:

Welke breedbandsnelheid heb je nodig?

Als je hebt nagedacht over de eerste twee vragen, heb je misschien een goed idee van wat voor soort snelheden je nodig hebt, maar er zijn nog een aantal dingen waar je aan moet denken.

In wezen komt jouw keuze er op neer of je glasvezel of ADSL ‘standaard’ broadband wilt of voor kabel kiest. Uiteraard zijn de behoeften van iedereen verschillend, maar onze suggesties zijn als volgt …

We raden supersnelle glasvezel breedband aan als je:

 • Tv en video wilt streamen in HD- of 4K-kwaliteit
 • Download grote bestanden van sites voor het delen van bestanden
 • Speel en download veel videogames
 • Woon in een gedeeld huis met veel gadgets tegelijkertijd verbonden
 • Wil de meest betrouwbare verbinding

Kies voor ‘standaard’ ADSL breedband als je:

 • Gebruik internet om te e-mailen, sociale media te bekijken of websites te bekijken
 • Stream video in HD-kwaliteit
 • Wil het goedkoopste pakket
 • Geen glasvezel breedband beschikbaar in je regio

Ga je regelmatig tv of films streamen of downloaden?

Dit is de moeite waard om op te splitsen in zijn eigen punt, omdat online tv kijken en films voor sommige mensen uiterst belangrijk zijn geworden. Als je regelmatig afstemt op on demand-services zoals Netflix, Amazon Prime Instant Video of BBC iPlayer, heb je een pakket nodig dat hieraan kan voldoen.

Video verslindt de gigabytes extreem snel, dus onbeperkt gebruik is absoluut essentieel. Als je het je kunt veroorloven, raden we ook glasvezel aan, omdat de hoge bandbreedte buffering minimaliseert en high-definition kwaliteit mogelijk maakt.

Wanneer je kiest voor alleen internet en bellen wil je waarschijnlijk je video’s op online platforms streamen wat de keuze voor glasvezel een logische maakt.

Dat gezegd hebbende, als je geen supersnelle vezel kunt krijgen, zal een standaardpakket nog steeds redelijk goed zijn voor de meeste mensen. Netflix raadt bijvoorbeeld aan snelheden van (ongeveer) 3Mb te streamen met standaardkwaliteit.

Maar denk er ook over hoeveel mensen in je huishouden tegelijk verschillende programma’s zullen streamen.

Aanbevolen breedbandpakkettype:

Als je een regelmatige gebruiker van tv- en filmservices bent: onbeperkte glasvezel breedband. De voorkeur gaat uit naar vezel, maar niet per se essentieel tenzij je meerdere mensen in je huishouden hebt.

Welk huistelefoonpakket heb je nodig (of helemaal niet)?

Veel breedbandproviders bundelen belplannen in hun pakketten, dus het is de moeite waard om na te denken over wat je nodig hebt op je telefoon thuis – of zelfs of je er wel een nodig hebt.

De meest voorkomende drie soorten beschikbare belplannen zijn: betalen per minuut, avond- en weekendgesprekken, en onbeperkt bellen wordt steeds gebruikelijker. Plus je kunt ook mobiele en internationale belplannen krijgen van sommige providers.

Voorgesteld belplan:

 • Als je de telefoon veel gebruikt en overdag thuis bent: upgrade je pakket zodat je altijd kunt bellen. Dit betekent dat je altijd en overal in Nederland kunt bellen zonder hoge kosten. Let wel op eventuele extra tarieven naar mobiel.
 • Als je van maandag tot en met vrijdag werkt of gewoonlijk na 19.00 uur belt: inclusief avond- en weekendgesprekken past het beste bij je en kan wellicht toch wat besparen ten opzichte van altijd.
 • Als je vrienden en familie in het buitenland hebt: de meeste providers hebben internationale gesprekken beschikbaar, vaak als extra add-on.
 • Als je geen telefoon thuis gebruikt of liever mobiel blijft: kies dan gewoon een mobiel pakket die je ook al onbeperkt hebt. Dat betekent dat je alleen kosten in rekening wordt gebracht als je belt via je vaste lijn – en als je geen telefoon hebt of gebruikt, gebeurt dat niet. Eventueel kun je een klein abonnement nemen en eigenlijk alleen het nummer aanhouden.

Lees ook: welke downloadsnelheid heb ik nodig voor gamen of streamen?

Wil je ook tv? Zo ja, welke kanalen / extra services?

Waarschijnlijk is het antwoord nee, anders zat je niet op deze pagina. Maar soms scheelt het zo weinig met een bundel voor alleen inernet en bellen dat je het alsnog kunt overwegen.

TV bundelen met breedband is een geweldige manier om geld te besparen als je beide diensten wilt. Ik persoonlijk kijk gewoon echt nooit tv dus heeft het niet zoveel zin.

Welke providers zijn actief in jouw regio?

De pakketten die je kunt krijgen, hangen volledig af van waar je woont. Sommige providers hebben een zeer breed werkgebied, terwijl anderen in minder gebieden beschikbaar zijn. Er zijn ook enkele bedrijven die alleen op specifieke gebieden actief zijn.

Gelukkig is er een manier om de providers en deals te zien die beschikbaar zijn op jouw specifieke locatie – gebruik onze postcode checker en wij zullen je laten zien welke deals je kunt kiezen:

Ja, het is echt zo gemakkelijk.

Wat is je budget?

Prijs is belangrijk – je moet toch kiezen voor wat je je kunt veroorloven. Dat gezegd hebbende, een deal puur op prijs beoordelen is eigenlijk een veelgemaakte fout.

Het is veel belangrijker dat jouw internetverbinding stabiel is en de activiteit van iedereen in je huis ondersteunt, dus je moet elke deal die niet aan deze behoeften voldoet serieus onder de loep nemen, ook als ze het goedkoopste zijn.

Het lijkt bijvoorbeeld een goed idee om het goedkoopste pakket te kiezen, maar als je een gezin hebt, kun je gefrustreerd raken door de onvoldoende snelheid of moet je blijven betalen voor extra gegevens.

Zorg er dus voor dat je eerst naar functies kijkt en vervolgens vergelijkt om het pakket te vinden dat bij je past dat de beste prijs heeft.

Lees meer: dit zijn de best beoordeelde alles in 1 glasvezel pakketten

Scroll naar boven