Alles in 1 glasvezel pakket | Heb je het nodig en welke providers?

by Joost | Last Updated: 20 november 2019

Het klinkt als science fiction: kleine strengen plastic of glas, ongeveer de breedte van een mensenhaar, zijn samengebonden in kabels en verzenden gecodeerde signalen in lichtpulsen.

Deze kabels, glasvezelkabels genoemd, kunnen je de snelste internetservice ter wereld bieden die tegenwoordig beschikbaar is.

Andere vormen van internet, zoals DSL en kabelinternetservice, verzenden elektrische informatie via koperen lijnen – wat snel kan zijn, maar glasvezeltechnologie is veel sneller.

Dat is waarom er nu ook een aantal providers helemaal zijn overgestapt naar het aanbieden van alles in 1 glasvezel pakketten.

Dit zijn de beste glasvezel pakketten die er op dit moment verkrijgbaar zijn. Vul je postcode in en je kunt gelijk checken welke beschikbaar zijn in jouw regio, want dat kan nog wel eens verschillen, zeker met het glasvezel netwerk:

 

Hoe snel is alles in 1 glasvezel internet?

Zowel glasvezelkabel als koperen lijnen gebruiken binaire signalen. Binair is een getalsysteem waarbij de combinatie van slechts twee getallen in een reeks – 0 is “uit” en 1 “aan” is – meer complexe symbolen of instructies voorstelt.

Deze methode van gegevensoverdracht maakt glasvezel de beste optie voor hoge snelheden en betrouwbaarheid.

Maar wat maakt glasvezel zo snel?

Je internetsnelheid is afhankelijk van hoeveel gegevens de infrastructuur die de provider heeft aangelegd aankan.

Glasvezel internetlijnen dragen gegevens over met behulp van gemoduleerd licht in plaats van elektriciteit, waardoor ze een veel hogere bandbreedtecapaciteit hebben, omdat ze niet gebonden zijn aan de fysieke beperkingen van elektriciteit die door metaal geleidt.

Glasvezelinternetverbindingen werken met snelheden tot 1 gigabit per seconde – letterlijk 100 keer sneller dan die oude koperdraadverbindingen.

Traditionele koperdraden die worden gebruikt door DSL en kabelinternet waren oorspronkelijk echter alleen bedoeld om spraak te verzenden, dus ze zijn beperkt in de hoeveelheid gegevens die ze aankunnen.

Simpel gezegd, je kunt niet om iets beters vragen dan glasvezelinternet voor gaming of streaming video van hoge kwaliteit.

Bekijk ook deze video van de consumentenbond met zaken om op te letten bij het kiezen van een alles in 1 glasvezel pakket:

Hoe is glasvezel internet beter dan kabel of DSL?

Glasvezel heeft verschillende voordelen ten opzichte van kabel en DSL. Vezel is beter voor het dragen van informatie over lange afstanden.

Alle elektronische signalen worden negatief beïnvloed door reizen over lange afstanden, zelfs licht en elektriciteit. Hoe verder een signaal moet reizen, hoe meer het wordt afgebroken en hoe zwakker het wordt wanneer het zijn bestemming bereikt.

Om de signaalsterkte te behouden, zijn koperen kabelverbindingen beperkt tot een afstand van 100 meter of minder. Maar glasvezelkabels kunnen tot bijna 40km lopen voordat ze verliezen aan signaalsterkte, waardoor ze over het algemeen een betere en sterkere optie zijn.

Vezel wordt niet beïnvloed door elektrische of radio-interferentie. Hoewel koper een geweldig medium is voor het geleiden van elektriciteit, is het geen gesloten systeem, wat betekent dat andere elektromagnetische signalen of radiostoring het negatief kunnen beïnvloeden.

Hoge interferentieniveaus verminderen de signaalsterkte en riskeren het signaal volledig te onderbreken.

Glas- en kunststofvezellijnen daarentegen zijn beter geïsoleerd tegen interferentie van buitenaf, waardoor hun signaal veel veiliger is.

Vezel is minder gevoelig voor beschadiging en slijtage. Vezellijnen zijn, ondanks hun extreem kleine formaat, veel harder en resistenter dan koper. Vezellijnen kunnen tussen de 100 en 200 pond onder druk staan, maar koper kan slechts ongeveer 25 pond weerstaan.

Koper is ook een zacht metaal en geleidt warmte, wat betekent dat oudere systemen vatbaar zijn voor schade door de omgeving (inclusief schokken of brandgevaar) en na verloop van tijd kapot gaan.

Als gegevenssnelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid belangrijk voor je zijn, dan is glasvezel internet je beste keuze voor het downloaden en uploaden van je informatie.

Is meer betalen voor snel internet de moeite waard?

Hoge internetsnelheden kunnen prettig zijn wanneer je internet laadt en echt snel werkt. Maar als je geen films van Blu-ray-kwaliteit streamt terwijl verschillende andere leden van het huishouden online games spelen of uploaden naar Facebook, is de kans groot dat je niet veel meer haalt uit de high-end bandbreedte die glasvezel biedt.

Tekortkomingen van glasvezelinternet

Er is veel op internet over glasvezel, waardoor het de voorkeur bij uitstek is voor online toegang. Er zijn echter enkele dingen die je moet overwegen voordat je besluit een alles in 1 glasvezelpakket te nemen.

Je hebt misschien niet zoveel snelheid nodig

De meeste mensen hebben niet echt supersnelle snelheden nodig om van het grootste deel van internet te genieten. Volgens de Nibud vereist een enkele gebruiker slechts 1 Mbps voor surfen op het web en 8 Mbps voor hogere behoeften zoals videostreaming en gaming.

Als je HD 4K-inhoud op Netflix en andere streamingdiensten wilt streamen, wil je minimaal 25 Mbps.

Lees ook: glasvezel, welke snelheid moet ik kiezen voor mijn gezin?

Glasvezel internet is nog niet overal beschikbaar

Een van de redenen dat opties voor DSL en kabelinternet beide zo breed beschikbaar zijn, is dat ze de bestaande koperdraadinfrastructuur kunnen gebruiken die is geïnstalleerd voor telefoons en kabeltelevisie. Op deze manier hoeven klanten niet te wachten op nieuwe netwerkuitbreidingen.

Glasvezellijnen zijn veel nieuwere technologie en vereisen daarom een ​​geheel nieuwe infrastructuurconstructie. Bedrijven met glasvezelinternet moeten de initiële kosten voor installatie van glasvezelinternet absorberen, wat een financieel risico is, dus dat verklaart de beperkte beschikbaarheid van glasvezel.

Is glasvezel geschikt voor mij?

Als je huishouden echt van HD-videostreaming of gaming houdt en je bent een van de gelukkigen die in een gebied wonen met toegang tot glasvezel, dan is het antwoord absoluut ja.

Over het algemeen betaal je hetzelfde of net iets meer voor een enorme toename van internetsnelheden. Veel aanbieders bieden 1 Gbps-abonnementen in hun alles in 1 pakketten, die ongeveer evenveel kosten als de 25-50 Mbps-abonnementen die door veel kabelinternetbedrijven worden aangeboden (afhankelijk van je locatie).

Als je niet de nieuwste games speelt of films met de hoogste resolutie streamt, voldoet DSL of kabelinternet waarschijnlijk aan je behoeften. Maar als je op zoek bent naar hogere snelheden, kijk dan naar een van bovenstaande pakketten die in jouw postcode gebied worden aangeboden.

Wat is glasvezel (en hoe is het anders)?

Glasvezel is de nieuwste verandering in de manier waarop gegevens over de hele wereld worden overgedragen. Het is veel sneller dan kabel, veel sneller dan dial-up DSL, en kan grote hoeveelheden gegevens op een enkele lijn vervoeren, waardoor vaak meerdere terabits van gegevensoverdracht gemakkelijk bereikt worden.

Lees ook: alleen internet en bellen, welke pakketten zijn dan voordelig?

Voor glasvezel: DSL en kabel

Digital Subscriber Line (DSL) gebruikte de bestaande telefoonlijnen om gegevens te verzenden, die meestal van koper waren. DSL is langzaam, oud en is grotendeels uitgefaseerd ten gunste van kabel, maar het blijft in sommige plattelandsgebieden. De gemiddelde snelheid voor DSL is ongeveer 2 Mbps.

Kabelinternet maakt gebruik van coaxkabel, ook gemaakt van koper, en wordt over het algemeen gebundeld met dezelfde kabels die worden gebruikt voor het televisienetwerk. Daarom bieden veel ISP’s alles in 1 abonnementen met een tv-abonnement en internettoegang.

De gemiddelde snelheid voor kabel varieert, maar varieert van ongeveer 20 Mbps tot 100 Mbps

De vezelrevolutie

Glasvezelkabels gebruiken kleine glasvezels om gegevens te verzenden met behulp van lichtpulsen. Het licht reist net als elektriciteit door een koperdraad, maar het voordeel is dat glasvezelkabels meerdere signalen tegelijk kunnen overbrengen.

Ze zijn ongelooflijk klein, dus ze zijn vaak gebundeld in grotere kabels die “vezeloptische hoofdkabels” worden genoemd, die elk meerdere vezellijnen bevatten. Glasvezelkabels vervoeren enorme hoeveelheden gegevens en de gemiddelde snelheid die je bij je thuis zult zien is ongeveer 1 Gbps (vaak “gigabit internet” genoemd).

Glasvezelkabels vormen het grootste deel van de ruggengraat van het moderne internet, en je zult de voordelen ervan zien, zelfs als je geen “glasvezelinternet” hebt. Dit komt omdat de Internet Exchange Points (IXP’s) – de schakel- en routeringsstations die je huis verbinden met de rest van de wereld – gebruik glasvezelstriplijnen om verbinding te maken met andere IXP’s.

Maar wanneer het tijd is om alle huizen in de stad aan te sluiten op je lokale IXP (een taak die meestal ‘de laatste mijl’ wordt genoemd), zal jouw serviceprovider meestal de traditionele coaxkabel naar je huis leiden. Althans, zo was het tot voor kort.

Deze run wordt het knelpunt voor je internetsnelheid. Wanneer iemand zegt dat ze “glasvezelinternet” hebben, bedoelen ze dat de verbinding van hun huis met de IXP óók glasvezel gebruikt, waardoor de snelheidslimiet van koperkabel wordt geëlimineerd.

Er is een reden waarom glasvezel niet gebruikelijk is – kosten. Daarom zie je dat in gebieden met weinig inwoners het langer duurt om de lijnen aan te leggen, omdat de investering per persoon dan een stuk hoger ligt.

Maar ondertussen wordt het bijna overal al uitgerold en kun jij er waarschijnlijk ook al gebruik van maken in een alles in 1 pakket bij je provider.

Glasvezel is een stuk duurder om te gebruiken en rechtvaardigt de kosten niet wanneer kabels vaak al beschikbaar zijn. Voor de meeste mensen is de snelheid van 20-100 Mbps die ze op de kabel krijgen voldoende, omdat de meeste downloads van internet die verbinding toch niet maximaliseren.

Je snelheid is slechts zo goed als de zwakste link, en hoewel glasvezel zeker beter is dan koper, zie je vaak geen toename van de werkelijke downloadsnelheden vanwege limieten op de server waarvan je downloadt. Een app zoals Steam die een 10 GB-game downloadt, lijkt op een enkele 1000 Mbps glasvezelverbinding slechts enkele seconden te duren, maar in werkelijkheid haal je slechts ongeveer 50 Mbps maximale snelheid van de servers van Steam.

Als je een toepassing gebruikt die kan profiteren van de verhoogde snelheid of meerdere computers in huis heeft, is glasvezel wellicht een goede optie voor jou.

Check prijzen en beschikbaarheid binnen jouw postcode gebied:

 

Lees ook: dit is het verschil tussen DSL, kabel en glasvezel. Alles wat je moet weten