Videobellen via internet met snel internet

Beeldbellen via internet wordt steeds populairder en biedt veel voordelen als je bijvoorbeeld online wil vergaderen.

Vooral in de tijd waar we nu in leven, gaat alles vaker via de computer of telefoon in plaats van fysieke meetingen. Online vergaderen kan een hoop tijd en geld schelen.

Echter zijn er bij beeldbellen een aantal technische zaken waar je op moet letten, zoals beeld en geluid. Daarnaast wordt het gewone bellen ook vaak vervangen door videobellen.

Want het is natuurlijk nog leuker om de persoon die je wil spreken, ook kunt zien! 

Videobellen via internet kan je doen via verschillende Apps. Maar om goed gebruik te kunnen maken van deze Apps, is snelle internetverbinding cruciaal. Het handige van het gebruik van Apps is dat je buiten de kosten van je verbinding niks extra’s betaalt.

In dit artikel zullen we al jouw vragen beantwoorden over videobellen via internet. Ook zullen we je uitleggen welke internet provider je het beste kunt nemen als je graag zorgeloos wil kunnen videobellen.

Zorgeloos beeldbellen met een goede provider

Videotelefonie, zoals ze dat zo netjes noemen bij T-Mobile, is een dienst van deze provider om te bellen over de mobiele spraakverbinding.

T-Mobile lijkt de beste provider als jij veel videobelt. Ze beweren overigens bij T-Mobile dat vooral de Samsung Galaxy-toestellen goed werken voor videobellen via de telefoon.

T-Mobile is over het algemeen de beste keuze voor videobellen, ongeacht de internetsnelheid. Dan hebben we het voornamelijk over de Alles-in-1-pakketten van deze provider, maar ook over de internet+tv pakketten.

Als jij graag video belt met jouw vrienden, familie, of collega’s, dan is volgens T-Mobile een Samsung Galaxy telefoon de beste keuze, via T-Mobile.

Videobellen is, volgens deze provider, overigens niet hetzelfde als Facetime of andere Apps die bellen met beeld toestaan zoals bij Skype of Zoom.

Wil je niet perse een Alles-in-1 pakket maar bijvoorbeeld alleen internet+bellen,dan kan bij bepaalde internetsnelheden de provider Budget alles in 1 beter misschien van pas komen.

Al met al komt T-Mobile er het beste uit qua internetsnelheid en dus ook voor videobellen. Ik zou dan adviseren om in ieder geval de 100MBps te nemen.

Wat heb je nodig om te kunnen videobellen?

Om fatsoenlijk te kunnen videobellen via internet zijn er een aantal dingen van belang. 

Om te kunnen videobellen heb je nog veel meer nodig dan een telefoon, tablet, laptop, of een gewone computer.

Wat dacht je van een goede internetverbinding, een provider of App die videobellen toestaat, en oordopjes of een koptelefoon?

Deze laatste zijn vooral handig omdat het directe geluid van een telefoon of laptop soms wat ruis met zich mee kan brengen.

Apps die geschikt zijn voor videobellen bespreken we verderop in het artikel. Verder heb je natuurlijk een webcam of camera nodig.

De camera zit standaard in telefoons, maar niet op alle computers. Soms heb je daarom een losse webcam nodig.

Houd er rekening mee dat met videobellen je snel door je data heen zult zijn als je geen Wi-Fi gebruikt. Bellen zonder beeld is vaak goedkoper!

Wat zijn upload- en download snelheid?

Voordat je een internet abonnement aanschaft, is het van belang om rekening te houden met de upload- en downloadsnelheid.

Voornamelijk als je graag wil kunnen videobellen via internet. Maar wat betekent dit nu precies?

De downloadsnelheid gaat over hoe snel je bestanden kunt downloaden van het net. Het openen van een pagina valt hier ook onder. De uploadsnelheid geeft aan hoe snel een bestand wordt verstuurd, zoals een e-mail of foto.

Onder een gemiddelde internetgebruiker verstaan we iemand die alleen of samen met een ander woont en dagelijks internet gebruikt.

Waarschijnlijk download je af en toe films en kijk je series op Netflix (lees hier meer over de beste internetprovider voor streaming diensten als Netflix).

In zo’n geval is het belangrijk om voor een abonnement te gaan met minimaal 20 Mb/s.

Echter, als je een gezin hebt en iedereen zit de hele dag te internetten (vooral in de tijd waarin we nu leven, waarin mensen veel tijd thuis doorbrengen), is het beter om voor 40 of 50 Mb/s te gaan.

In het geval er binnen jouw gezin echt veel internet wordt gebruiken en er zware bestanden worden gedownload, of een van de gezinsleden is de hele dag aan het videobellen terwijl de ander tegelijkertijd Netflix wil kijken, is de beste keuze 50 Mb/s.

Lees ook: kun je zakelijk internet aanvragen met meerdere IP adressen?

Wat zijn de Do’s and Don’ts van video bellen?

Voordat je van plan bent om een video call te maken, is het handig als je even door een checklist gaat om er voor te zorgen dat het gesprek vloeiend zal verlopen.

Dit is natuurlijk vooral van belang als het een serieus en/of werkgerelateerde call is.

  1. Doe een sound- en video check
  2. Gebruik een headset
  3. Zorg voor een goede internetverbinding
  4. Zorg voor zo weinig mogelijk achtergrondgeluid
  5. Zorg voor een neutrale achtergrond
  6. Zorg voor goed licht
  7. Communiceer pro actief en wees gefocust
  8. Wees vroeg

Of je nu gaat videobellen via je telefoon of laptop: een sound- en beeldcheck is altijd een goed idee voordat het gesprek begint.

Je wilt er niet tijdens het gesprek achter komen dat je geluid of beeld het niet doet. Gebruik vervolgens oortjes die bij je smartphone horen.

Doe je het via je laptop, gebruik dan ook oortjes of een headset: het kan eventueel robot-achtig geluid voorkomen. Ook een goede internetverbinding moet niet onderschat worden.

Het is ontzettend frustrerend als het beeld of geluid hapert: je kunt dan geen fatsoenlijk videogesprek voeren.

Als je Wi-Fi thuis niet goed werkt, is het belangrijk om met je provider te bellen zodat ze je op een ‘rustiger’ kanaal kunnen zetten.

Verder is het van belang om zelf in een rustige omgeving te gaan zitten tijdens de call, zodat iedereen zich kan kan concentreren op het gesprek.

Daarbij hoort ook een rustige, neutrale achtergrond: het komt slordig en onprofessioneel over als jouw achtergrond bestaat uit een rommelige werkkamer.

Ga het liefst voor een witte muur. Verder is ook de lichtinval belangrijk. Het is handig om van te voren te weten waar je de beste lichtinval hebt in huis.

Dat hangt af van de ruimte, maar ook van het dagdeel. Overdag kun je het beste met je camera richting het raam zitten, en ‘s Avonds moet je voor extra belichting zorgen.

Bovendien speelt je houding een grote rol om een videogesprek zo goed mogelijk te laten verlopen: zorg voor weinig afleiding, totale focus op het gesprek en neem actief deel.

Ten slotte: begin de voorbereidingen op tijd, het is handig om vroeger klaar te zitten zodat je niet tijdens het gesprek je bezig hoeft te houden met technische zaken!

Lees ook: een HBO abonnement, dit is de enige manier om eraan te komen

Hoe kan ik besparen op mijn mobiele bundel?

Het is natuurlijk altijd handig om te weten hoe je kan besparen op je mobiele data. Vooral als je vaak naar het buitenland gaat en liever geen hoge telefoonrekeningen wil hebben als je terugkomt!

De beste manier om te besparen op je bundel is om Wi-Fi te gebruiken. Als dat er niet is, gebruik je 4G.

Als je via Wi-Fi (video)belt, dan gebruik je internet, niet je belminuten. Vooral wanneer je buiten Europa gaat reizen en naar Nederland wil bellen, dan is (video)bellen via je data vaak duur.

Bel je via Wi-Fi, dan is het helemaal gratis! Dus als er Wi-Fi in de buurt is, ongeacht waar je bent, dan is het beter om dat te gebruiken om te videobellen.

Mocht je geen Wi-Fi hebben, dan kun je altijd nog je mobiele data gebruiken (het liefst binnen Nederland!). Dat gaat via 4G.

Gelukkig gebruikt een gesprek via het internet niet gek veel data. Echter verbruik je met videobellen meer data dan gewoon bellen zonder beeld.

Welke Apps kun je het beste gebruiken voor videobellen?

Er bestaan tegenwoordig verschillende Apps die ontworpen zijn om videobellen gemakkelijker te maken. 

Iedereen kent FaceTime van Iphone, of videobellen via Whatsapp. Via de computer gebruiken we veelal Skype en Zoom.

  • FaceTime van Iphone maakt het mogelijk om te bellen naar andere Apple-gebruikers. Je hebt geen telefoonnummer nodig en videogesprekken kun je voeren tot maximaal 32 deelnemers tegelijk. Echter ondersteunt verouderde software videobellen niet.
  • Whatsapp is misschien wel de meest populaire chat-en bel App. Videobellen kan via Whatsapp alleen tussen smartphones. Er is een PC-versie van de App maar die ondersteunt videobellen niet. 
  • Duo is een App van Google die zich uitsluitend richt op videobellen. Iedereen die Duo download kan heel eenvoudig met elkaar videobellen. 
  • Skype is een van de oudste Apps waarmee je kunt videobellen en is beschikbaar voor iOS, Android en Windows. Met Skype kun je videobellen met maximaal 25 deelnemers.
  • Facebook Messenger is de berichten App van Facebook die het mogelijk maakt om te chatten en te (video)bellen. Dat kan met mensen op verschillende apparaten. Maximaal 50 mensen kunnen deelnemen aan één gesprek en er is geen telefoonnummer voor nodig. 
  • Zoom wordt steeds populairder en richt zich vooral op bedrijven. Maar het is ook gewoon geschikt voor privé gebruik. Er kunnen wel honderden mensen deelnemen aan één gesprek. Je kunt Zoom gebruiken op een computer, Mac, tablet en smartphone. Echter is Zoom de laatste tijd vaak in het nieuws geweest omdat de App gegevens zou doorverkopen aan derden. Je kunt bij Zoom je meeting met een wachtwoord beveiligen.
  • Als laatste is er nog Hangouts, een videobel App van Google. Met deze App houd je videogesprekken met maximaal 10 deelnemers. De App is beschikbaar voor Windows en iOS en ook voor smartphones.

Zorg ervoor dat je altijd veilig gebruik van alle chat Apps!

Lees ook: dit zijn goede Ziggo alternatieven bij jou in de buurt

Scroll naar boven