Downloadsnelheid lager dan upload? Dit kun je eraan doen

Waarom is mijn downloadsnelheid langzamer dan mijn uploadsnelheid?

De downloadsnelheid op je computer kan verschillen van je uploadsnelheid als gevolg van verschillende interne of externe invloeden.

De aanwezigheid van spyware of een virus kan de verbindingssnelheid van je internetdownload bijvoorbeeld ook vertragen.

De hoeveelheid geheugen die je computer heeft of de beschikbare harde schijfruimte kan ook de downloadsnelheid beïnvloeden.

De downloadsnelheden van computers kunnen op verschillende manieren worden beïnvloed.

Downloadsnelheid testen

Je kunt de downloadsnelheid van je computer meten met behulp van een van de internetsnelheidstests, zoals deze gratis speedtest.

De transmissiesnelheid van internet wordt gemeten in bits per seconde (bps), van modem naar modem.

Als deze snelheid prima is, dan ligt het waarschijnlijk aan de computer. Als de snelheid erg traag is, dan moet je óf kijken naar een nieuwe router of een andere aanbieder overwegen.

Als je daadwerkelijke resultaten hoger zijn bij het verzenden van gegevens náár je internetprovider dan bij het downloaden, dan is er waarschijnlijk meer verkeer aan de downloadkant.

Dat is ook wat de meeste mensen doen (surfen, video kijken, etc.). Je provider heeft mogelijk niet genoeg bandbreedte bij je thuis als je een gedeelde technologie zoals een kabelmodem gebruikt samen met anderen in de buurt.

Interne computerproblemen

Als je antivirussoftware, browser- of multimedia-add-ons of zoekbalken hebt toegevoegd die op je werkbalk verschijnen, kan je computerverbinding en de downloadsnelheid worden beïnvloed.

Een manier om de downloadsnelheid van je computer te versnellen, is door de add-on tijdens de internetsessie uit te schakelen en de add-ons indien nodig in te schakelen, aldus de Microsoft Windows-website.

Een langzamere internet connectie kan ook te maken hebben met Windows 10:

Externe computerproblemen

Als je computer is geïnfecteerd met een virus, vertraagt ​​de werking van de computer en is de toegang van je browser tot internetwebsites slecht en kan de verbinding worden verbroken.

Het probleem kan worden opgelost door antivirussoftware juist te installeren. Wees voorzichtig bij het benaderen van onveilige websites of het openen van onbekende e-mails.

Drukke websites kunnen te maken krijgen met veel internetverkeer en lokale congestie op het internet tijdens piekactiviteit kan leiden tot lagere snelheden voor downloads dan voor uploads.

Lees ook: vergelijk deze glasvezel abonnementen om een goede beslissing te nemen

Scroll naar boven