Glasvezel internet vergelijken: dít abonnement is bijna altijd goed

Glasvezelkabels kunnen je de snelste internetservice ter wereld bieden die tegenwoordig beschikbaar is.

Andere vormen van internet, zoals DSL en kabelinternetservice, verzenden elektrische informatie via koperen lijnen – wat snel kan zijn, maar glasvezeltechnologie is veel sneller.

Dat is waarom er nu ook een aantal providers helemaal zijn overgestapt naar het aanbieden van alles in 1 glasvezel pakketten, dus in dit artikel wil ik glasvezel aanbieders met je vergelijken.

Glasvezel alles in 1 pakket

De snelste mb’s die ik heb gezien? Online is al vrij snel, en het is een goed alles-in-1-pakket, maar voor slechts €5,- kun je naar glasvezel upgraden, wat perfect is voor gamen en streamen, zelfs met meerdere mensen in huis.

Er zijn meer aanbieders natuurlijk.

Dit zijn de beste glasvezel pakketten die er op dit moment verkrijgbaar zijn.

Vul je postcode en huisnummer in en je kunt gelijk checken welke beschikbaar zijn in jouw regio, plus hoeveel mb’s ze leveren op jouw adres, want dat kan nog wel eens verschillen, zeker met het glasvezel netwerk.

Dit is een overzicht van alle providers met hun glasvezel vergeleken:

Glasvezel vergelijken per abonnement

Laten we nog even kijken naar een aantal van de meest populaire keuzes en hoe je kunt vergelijken wat alle providers bieden.

Glasvezel van Ziggo of KPN?

Sommige ISP’s zijn beter dan andere, en Ziggo klanten beoordeelden de kwaliteit van hun Internet iets lager dan KPN abonnees. Interessant genoeg rapporteerden ze nog steeds een hoger percentage storingen (maar niet veel).

Mensen verkiezen KPN boven Ziggo wat betreft de kwaliteit van het internet. Glasvezel internet wordt door klanten gezien als een stabielere en snellere optie dan DSL, dat minder betrouwbaar bleek te zijn met snelheidsdalingen die tijdens piekuren gemeld werden.

Glasvezel van T-Mobile vs KPN

Glasvezelnetwerken zijn alleen bij KPN of T-Mobile verkrijgbaar als ze het netwerk zelf aangelegd hebben. Het hangt af van waar je woont welke aanbieder in jouw gebied actief is, maar de algemene kwaliteit zou tussen hen niet moeten verschillen.

KPN is de enige aanbieder van een gratis virusscanner. T-Mobile is misschien goedkoper, maar KPN biedt meer bescherming en een nog beter WiFi modem voor een hogere prijs.

Glasvezel van Caiway, of is het nu Delta?

Caiway Delta is nu één aanbieder geworden onder Delta Fiber, dus die kun je uiteraard nog steeds kiezen.

Caiway, een Nederlands ISP bedrijf met meer dan 1,5 miljoen abonnees heeft onlangs zijn naam veranderd in DELTA Fiber Nederland voor branding doeleinden en zal onder hetzelfde netwerk blijven opereren als voorheen.

Hoe snel is alles in 1 glasvezel internet?

DSL is een oudere technologie, wat iets te maken kan hebben met de minder goede prestaties in vergelijking met nieuwere technologieën zoals glasvezel.

Dus als je snellere snelheden of stabielere verbindingen zoekt, overweeg dan over te stappen!

Zowel glasvezelkabel als koperen lijnen gebruiken binaire signalen.

Binair is een getalsysteem waarbij de combinatie van slechts twee getallen in een reeks – 0 is “uit” en 1 “aan” is – meer complexe symbolen of instructies voorstelt.

Deze methode van gegevensoverdracht maakt glasvezel de beste optie voor hoge snelheden en betrouwbaarheid.

Maar wat maakt glasvezel zo snel?

De internetsnelheid op jouw adres is afhankelijk van hoeveel gegevens de infrastructuur die de provider heeft aangelegd aankan.

Glasvezel internetlijnen dragen gegevens over met behulp van gemoduleerd licht in plaats van elektriciteit, waardoor ze een veel hogere bandbreedtecapaciteit hebben, omdat ze niet gebonden zijn aan de fysieke beperkingen van elektriciteit die door metaal geleidt.

Glasvezelinternetverbindingen werken met snelheden tot 1 gigabit per seconde – letterlijk 100 keer sneller dan die oude koperdraadverbindingen.

Traditionele koperdraden die worden gebruikt door DSL en kabelinternet waren oorspronkelijk echter alleen bedoeld om spraak te verzenden, dus ze zijn beperkt in de hoeveelheid gegevens die ze aankunnen.

Simpel gezegd, je kunt niet om iets beters vragen dan glasvezelinternet voor gaming of streaming video van hoge kwaliteit.

Bekijk ook deze video van de consumentenbond met zaken om op te letten bij het kiezen van een alles in 1 glasvezel pakket:

Glasvezel vergelijken met kabel of DSL

Glasvezel heeft verschillende voordelen ten opzichte van kabel en DSL. Vezel is beter voor het dragen van informatie over lange afstanden.

Alle elektronische signalen worden negatief beïnvloed door reizen over lange afstanden, zelfs licht en elektriciteit. Hoe verder een signaal moet reizen, hoe meer het wordt afgebroken en hoe zwakker het wordt wanneer het zijn bestemming bereikt.

Om de signaalsterkte te behouden, zijn koperen kabelverbindingen beperkt tot een afstand van 100 meter of minder. Maar glasvezelkabels kunnen tot bijna 40km lopen voordat ze verliezen aan signaalsterkte, waardoor ze over het algemeen een betere en sterkere optie zijn.

Vezel wordt niet beïnvloed door elektrische of radio-interferentie. Hoewel koper een geweldig medium is voor het geleiden van elektriciteit, is het geen gesloten systeem, wat betekent dat andere elektromagnetische signalen of radiostoring het negatief kunnen beïnvloeden.

Hoge interferentieniveaus verminderen de signaalsterkte en riskeren het signaal volledig te onderbreken.

Glas- en kunststofvezellijnen daarentegen zijn beter geïsoleerd tegen interferentie van buitenaf, waardoor hun signaal veel veiliger is.

Vezel is minder gevoelig voor beschadiging en slijtage. Vezellijnen zijn, ondanks hun extreem kleine formaat, veel harder en resistenter dan koper. Vezellijnen kunnen tussen de 100 en 200 pond onder druk staan, maar koper kan slechts ongeveer 25 pond weerstaan.

Koper is ook een zacht metaal en geleidt warmte, wat betekent dat oudere systemen vatbaar zijn voor schade door de omgeving (inclusief schokken of brandgevaar) en na verloop van tijd kapot gaan.

Als gegevenssnelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid belangrijk voor je zijn, dan is glasvezel internet je beste keuze voor het downloaden en uploaden van je informatie.

Is meer betalen voor snel internet de moeite waard?

Hoge internetsnelheden kunnen prettig zijn wanneer je internet laadt en echt snel werkt. Maar als je geen films van Blu-ray-kwaliteit streamt terwijl verschillende andere leden van het huishouden online games spelen of uploaden naar Facebook, is de kans groot dat je niet veel meer haalt uit de high-end bandbreedte die het beste glasvezel netwerk biedt.

Tekortkomingen van glasvezelinternet

Er is veel op internet over glasvezel, waardoor het de voorkeur bij uitstek is voor online toegang. Er zijn echter enkele dingen die je moet overwegen voordat je besluit een alles in 1 glasvezelpakket te nemen.

Je hebt misschien niet zoveel snelheid nodig

De meeste mensen hebben niet echt supersnel internet nodig om van het grootste deel van internet te genieten. Volgens de Nibud vereist een enkele gebruiker slechts 1 Mbps voor surfen op het web en 8 Mbps voor hogere behoeften zoals videostreaming en gaming.

Als je HD 4K-inhoud op Netflix en andere streamingdiensten wilt streamen, wil je minimaal 25 Mbps.

Lees ook: glasvezel, welke snelheid moet ik kiezen voor mijn gezin?

Is glasvezel beschikbaar in jouw postcode?

Een van de redenen dat opties voor DSL en kabelinternet beide zo breed beschikbaar zijn, is dat ze de bestaande koperdraadinfrastructuur kunnen gebruiken die is geïnstalleerd voor telefoons en kabeltelevisie. Op deze manier hoeven klanten niet te wachten op nieuwe netwerkuitbreidingen.

Glasvezellijnen zijn veel nieuwere technologie en vereisen daarom een ​​geheel nieuwe infrastructuurconstructie. Bedrijven met glasvezelinternet moeten de initiële kosten voor installatie van glasvezelinternet absorberen, wat een financieel risico is, dus dat verklaart de beperkte beschikbaarheid van glasvezel.

Is glasvezel geschikt voor mij?

Als je huishouden echt van HD-videostreaming of gaming houdt en je bent een van de gelukkigen die in een gebied wonen met toegang tot glasvezel, dan is het antwoord absoluut ja.

Over het algemeen betaal je hetzelfde of net iets meer voor een enorme toename van internetsnelheden. Veel glasvezel aanbieders bieden 1 Gbps-abonnementen in hun alles in 1 pakketten, die ongeveer evenveel kosten als de 25 to 50 Mb per seconde abonnementen die door veel kabelinternetbedrijven worden aangeboden (afhankelijk van je locatie).

Als je niet de nieuwste games speelt of films met de hoogste resolutie streamt, voldoet DSL of kabelinternet waarschijnlijk aan je behoeften. Maar als je op zoek bent naar hogere snelheden, kijk dan naar een van bovenstaande pakketten die in jouw postcode gebied worden aangeboden.

Glasvezel internet

Glasvezel internet

Wil je ook graag een glasvezel internet abonnement? Het internet anno 2019 is niet meer te vergelijken met toen internet uitgevonden werd. De toepassingen zijn tegenwoordig oneindig en nog steeds worden er dagelijks nieuwe toepassingen uitgevonden. Ook de manier van verbinden en het ‘soort’ internet is in de afgelopen jaren gigantisch veranderd.

Vroeger moesten alle computers nog met een internet kabel aangesloten worden op het modem/de router. Ook werd toen nog gebruik gemaakt van de telefoon om op het internet te komen; de welbekende inbelverbinding.

Vanaf 1993 is het voor consumenten mogelijk om gebruik te maken van het internet. Anno 2018 kunnen we wel stellen dat nagenoeg elke Nederlander de beschikking heeft over internet. Dit internet komt tot stand door een abonnement aan te gaan bij één van de aanbieders van internet.

Dergelijke abonnementen kenmerken zich door een bepaald tarief. Voor dat tarief krijg je een bepaalde upload- en downloadsnelheid. De ervaring leert dat deze snelheden in de afgelopen jaren flink zijn toegenomen.

Hoe dat komt? Dat komt puur door de nieuwe toepassingen en ook door de schaalvoordelen. Steeds meer mensen zijn internet gaan gebruiken en daardoor werd het interessant om andere technieken uit te proberen.

Eén van de nieuwste manieren van het verkrijgen van internet is door middel van een glasvezel netwerk. Glasvezel is één van de nieuwste mogelijkheden om internet, televisie én radio te ontvangen. Het kenmerk van glasvezel is dat het versturen en ontvangen van data gigantisch snel gaat.

Het transporteren van de data gaat bij een glasvezel netwerk net zo snel als het snelheid van het licht.  Allereerst kijken we naar de vraag ‘Wat is glasvezel internet?’.

Vervolgens helpen we je op weg om een geschikt pakket uit te zoeken. Voor glasvezel internet vergelijken is onze website overigens erg handig.

Op onze website staan alle verschillende abonnementen op een rijtje. Je kan ze makkelijk vergelijken en uiteindelijk tot de juiste keus komen.

Wat is glasvezel internet?

Bij glasvezel internet wordt de data middels signalen verstuurd. Om dit mogelijk te maken, moet er een netwerk van kabels worden aangelegd. Deze kabels zijn allemaal microscopische dunne glasvezelkabels. Deze kabels zijn in staat om de data gigantisch snel te versturen en te ontvangen.

Met behulp van het glasvezel kan je dus genieten van gigantisch snel internet. Een ander voordeel is dat het ongevoelig is voor elektromagnetische storingen. Je internetverbinding is derhalve érg snel en érg stabiel. Graag zetten we alle voordelen voor je op een rijtje:

  • Glasvezel is momenteel de snelst mogelijke internet verbinding die beschikbaar is.
  • De uploadsnelheid en de downloadsnelheid zijn bij glasvezel internet gelijk aan elkaar. Dit kenmerk is erg ideaal voor mensen die online games willen spelen of grote bestanden delen/downloaden op het internet.
  • In Nederland zijn er vele aanbieders van glasvezel internet. Je kan dus een geschikt abonnement uitkiezen.

Abonnement

In het rijtje van voordelen is het laatste voordeel erg interessant. In Nederland bestaan er vele aanbieders van glasvezel internet. Als consument kan je daarvan profiteren! Doordat er zoveel aanbieders zijn, is er sprake van een flinke concurrentie op de markt. Aanbieders proberen nieuwe klanten aan zich te binden door aantrekkelijke abonnementen samen te stellen. Jij kan daar van profiteren!

Op onze website worden alle glasvezel abonnementen getoond. Dankzij de handige filters kan je de verschillende abonnementen compleet naar eigen wens samenstellen. Tevens zie je direct wat het betreffende glasvezel abonnement jou maandelijks gaat kosten.

Als je een nieuw glasvezel abonnement uit gaat kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat glasvezel internet relatief gezien duurder is dan bijvoorbeeld ADSL of kabel internet. Je betaalt dus per maand meer, maar je krijgt er ook een veel hogere internetsnelheid voor terug.

Een ander belangrijk aspect is de bekabeling in je huis. Als je een glasvezel abonnement af wilt sluiten, is het noodzakelijk om nieuwe kabels aan te leggen in je huis. Het signaal voor glasvezel moet via een glasvezelkabel verzonden worden; oude kabels of WiFi verbinding is hier toereikend voor.

Als je een glasvezel abonnement af wilt sluiten, kan je in de nabije toekomst genieten van razendsnel internet. Het zou echter fijn zijn als je zo min mogelijk hoeft te betalen. Gebruik daarvoor onze website! Vergelijk de verschillende abonnementen met elkaar en kom uiteindelijk tot de juiste keuze.

Het kan lonend zijn om onze website regelmatig in de gaten te houden, omdat wij regelmatig nieuwe aanbiedingen van aanbieders plaatsen.

Waarom is glasvezel internet anders?

Glasvezel is de nieuwste verandering in de manier waarop gegevens over de hele wereld worden overgedragen. Het is veel sneller dan kabel, veel sneller dan dial-up DSL, en kan grote hoeveelheden gegevens op een enkele lijn vervoeren, waardoor vaak meerdere terabits van gegevensoverdracht gemakkelijk bereikt worden.

Lees ook: alleen internet en bellen, welke pakketten zijn dan voordelig?

Voor glasvezel: DSL en kabel

Digital Subscriber Line (DSL) gebruikte de bestaande telefoonlijnen om gegevens te verzenden, die meestal van koper waren. DSL is langzaam, oud en is grotendeels uitgefaseerd ten gunste van kabel, maar het blijft in sommige plattelandsgebieden. De gemiddelde snelheid voor DSL is ongeveer 2 Mbps.

Kabelinternet maakt gebruik van coaxkabel, ook gemaakt van koper, en wordt over het algemeen gebundeld met dezelfde kabels die worden gebruikt voor het televisienetwerk. Daarom bieden veel ISP’s alles in 1 abonnementen met internet en tv abonnement en internettoegang.

De gemiddelde snelheid voor kabel varieert, maar varieert van ongeveer 20 Mbps tot 100 Mbps

De vezelrevolutie

Glasvezelkabels gebruiken kleine glasvezels om gegevens te verzenden met behulp van lichtpulsen. Het licht reist net als elektriciteit door een koperdraad, maar het voordeel is dat glasvezelkabels meerdere signalen tegelijk kunnen overbrengen.

Ze zijn ongelooflijk klein, dus ze zijn vaak gebundeld in grotere kabels die “vezeloptische hoofdkabels” worden genoemd, die elk meerdere vezellijnen bevatten. Glasvezelkabels vervoeren enorme hoeveelheden gegevens en de gemiddelde snelheid die je bij je thuis zult zien is ongeveer 1 Gbps (vaak “gigabit internet” genoemd).

Glasvezelkabels vormen het grootste deel van de ruggengraat van het moderne internet, en je zult de voordelen ervan zien, zelfs als je geen “glasvezelinternet” hebt. Dit komt omdat de Internet Exchange Points (IXP’s) – de schakel- en routeringsstations die je huis verbinden met de rest van de wereld – gebruik glasvezelstriplijnen om verbinding te maken met andere IXP’s.

Maar wanneer het tijd is om alle huizen in de stad aan te sluiten op je lokale IXP (een taak die meestal ‘de laatste mijl’ wordt genoemd), zal jouw serviceprovider meestal de traditionele coaxkabel naar je huis leiden. Althans, zo was het tot voor kort.

Deze run wordt het knelpunt voor je internetsnelheid. Wanneer iemand zegt dat ze “glasvezelinternet” hebben, bedoelen ze dat de verbinding van hun huis met de IXP óók glasvezel gebruikt, waardoor de snelheidslimiet van koperkabel wordt geëlimineerd.

Er is een reden waarom glasvezel niet gebruikelijk is – kosten. Daarom zie je dat in gebieden met weinig inwoners het langer duurt om de lijnen aan te leggen, omdat de investering per persoon dan een stuk hoger ligt.

Maar ondertussen wordt het bijna overal al uitgerold en kun jij er waarschijnlijk ook al gebruik van maken in een alles in 1 pakket bij je provider.

Glasvezel is een stuk duurder om te gebruiken en rechtvaardigt de kosten niet wanneer kabels vaak al beschikbaar zijn. Voor de meeste mensen is de snelheid van 20-100 Mbps die ze op de kabel krijgen voldoende, omdat de meeste downloads van internet die verbinding toch niet halen tot maximale snelheid.

Je snelheid is slechts zo goed als de zwakste link, en hoewel glasvezel zeker beter is dan koper, zie je vaak geen toename van de werkelijke downloadsnelheden vanwege limieten op de server waarvan je downloadt. Een app zoals Steam die een 10 GB-game downloadt, lijkt op een enkele 1000 Mbps glasvezelverbinding slechts enkele seconden te duren, maar in werkelijkheid haal je slechts ongeveer 50 Mbps maximale snelheid van de servers van Steam.

Als je een toepassing gebruikt die kan profiteren van de verhoogde snelheid of meerdere computers in huis heeft, is glasvezel wellicht een goede optie voor jou.

Lees ook: dit is het verschil tussen DSL, kabel en glasvezel. Alles wat je moet weten

Scroll naar boven