Glasvezel, welke snelheid kiezen? Tips om te kiezen in jouw gezin

by Joost | Last Updated: 20 november 2019

Met glasvezelinstallaties die groeien in toegankelijkheid en populariteit, denk je er misschien aan om over te stappen op vezel. Gezien het feit dat glasvezel veel sneller en veel betrouwbaarder is dan ADSL van de kabel, vooral omdat de glasvezelsnelheid niet daalt op langere afstanden van de centrale, is het absoluut tijd om de overstap te maken.

De vraag die je vervolgens wilt stellen is: ‘Welke lijnsnelheid is ideaal voor mijn behoeften?’ We bieden deze eenvoudig te volgen richtlijnen voor het kiezen van de lijnsnelheid die aan jouw behoeften voldoet:

 

Verschillende beschikbare snelheden

5 – 10 Mbps: ADSL-snelheden, maar betrouwbaar (meestal geschikt voor 1 tot 3 apparaten).

Voor eenvoudig thuisgebruik dat niet erg intensief is, is de optie 5 tot 10 Mbps voldoende. Als je één tot drie mensen tegelijkertijd op internet gebruikt voor zoekopdrachten op internet, e-mail checken en minimale sociale media, dan is deze optie ideaal voor jou.

Deze kabel-snelheidsoptie biedt je behoorlijke snelheid tegen een redelijke prijs. Deze optie, zoals hieronder, maakt ook betrouwbare VoIP mogelijk.

25 – 50 Mbps: een voorproefje van wat glasvezels kunnen (meestal geschikt voor maximaal 5 apparaten).

Met de 25 tot 50 Mbps-optie begin je de mogelijkheden te benutten die glasvezel biedt voor internetgebruikers zoals 4K-videostreaming voor 1 apparaat tegelijk.

Deze lijn kan op betrouwbare wijze HD-streaming voor maximaal vijf apparaten tegelijkertijd ondersteunen en is ideaal voor casual gamers die snelle, betrouwbare snelheden nodig hebben.

Vanzelfsprekend zijn deze snelheden meer dan geschikt voor surfen op het web, sociale media en spraak- / video-oproepen.

100 – 200 Mbps: Hoge snelheden voor uitgebreid gebruik (meestal geschikt voor 5+ gebruikers)

High-speed internet is een enorm voordeel voor zowel thuisgebruikers met intensief gebruik en / of bedrijven in de wereld van vandaag. De lijnsnelheden van 100 en 200 Mbps zijn perfect voor bedrijven en huizen waar meerdere gebruikers gebruik maken van toepassingen met een hoge bandbreedte, zoals 4K-streaming, online gaming, naadloze videogesprekken.

De snelheid en betrouwbaarheid die die onmiddellijke voldoening en verbinding met het wereldwijde web biedt, is je grootste voordeel met deze lijnsnelheden.

750 – 1000 mbps: Deze diensten zie je nu opkomen van T-mobile, die het snelste internet biedt wat je op dit moment kunt krijgen.

Het is met name geschikt voor grotere gezinnen met meerdere apparaten waarbij iedereen tegelijk wil streamen, uploaden en downloaden.

Hoe kies je de juiste glasvezel snelheid en datapakket

Glasvezel heeft het gezicht van digitale communicatie en alles wat daarmee gepaard gaat veranderd. Net zoals internet de manier waarop we werken, winkelen, socialiseren en zelfs de manier waarop we achterover leunen en ons vermaken heeft veranderd, zo verandert Fiber de manier waarop we internet gebruiken.

Onze vorige verbinding met de online wereld was (grotendeels) via koperen telefoonlijnen. Deze koperen kabels waren beperkt in de snelheden die ze ons konden bieden. Ze zijn afgebroken, geërodeerd en worden nu niet meer extra aangelegd.

Koperen telefoonlijnen zijn ontworpen voor spraakoproepen. Hoewel ze zich dapper aanpasten aan de taak van het omzetten van analoge signalen in digitale berichten, was dat nooit waarvoor ze waren ontworpen.

Glasvezel daarentegen is ontwikkeld met binaire code in gedachten. Het is opmerkelijk eenvoudig. Computers werken op binaire code, die bestaat uit enen en nullen.

Glasvezel communiceert die code met behulp van licht. Als het licht aan is, is dat een. Als het uit is, is dat een nul.

Vezelkabels bestaan ​​uit glas (soort) vezels die deze lichte boodschappen dragen. Deze berichten worden te snel verzonden om door het menselijk oog te worden gedetecteerd – dus als u naar een actieve glasvezellijn moet kijken, lijkt deze eenvoudig te gloeien. Je zou het licht niet aan en uit kunnen zien knipperen.

Lees ook: alle verschillen tussen glasvezel, DSL en kabel

Wat dit betekent is dat jouw binaire boodschap in wezen met de snelheid van het licht kan reizen. De apparaten aan beide uiteinden van de glasvezel zijn geconfigureerd om te bepalen hoeveel megabits gegevens (e-mails, foto’s enz.) Per seconde worden verzonden – dus de snelheid waarmee je glasvezellijn werkt.

Dus, hoe kom je erachter welke de juiste lijnsnelheid voor jou is?

We hebben een eenvoudige gids samengesteld om je te helpen bij het kiezen van de juiste lijnsnelheid en datapakket voor jouw specifieke behoeften.

Welke lijnsnelheid heb ik nodig?

Onder 10 Mbps: dit zijn vergelijkbare snelheden als wat je krijgt met een goede ADSL-lijn, maar 100% betrouwbaarder.

Uitermate geschikt voor:

10 Mbps – 40 Mbps: deze snelheidsschijf geeft je een beter idee van wat Fiber kan doen dan bij een snelheid van minder dan 10 Mbps.

Deze downloadsnelheid is geschikt voor:

50 Mbps – 100 Mbps: dit is waar Fiber om draait. Het enige dat sneller is, staat voor iemand en praat persoonlijk met hen, en zelfs dan weten we niet zeker of dit misschien niet sneller zou zijn.

Uitermate geschikt voor:

Meer dan dat is echt voor de bandbreedte grootverbruikers met hele specifieke wensen.

Hoeveel data heb ik nodig?

20 – 50 GB: licht internetgebruik. Dit is een goede optie voor je huis als je slechts één of twee apparaten tegelijkertijd op internet hebt aangesloten.

50 – 200 GB: ideaal voor matig tot aanzienlijk internetgebruik, dit is een goede optie voor je huis als jouw gezin redelijk actief online is, of voor een klein bedrijf dat niet echt online werkt.

200 – 2000 GB: Als je voortdurend meerdere apparaten hebt aangesloten die:

Onbeperkt: geef onbeperkte toegang tot zoveel apparaten als je nodig hebt zonder je ooit zorgen te maken dat de gegevens opraken.

Lees ook: dit zijn de beste glasvezel alles in 1 pakketten van dit moment