Internet abonnement voor op de boot | Dit zijn de mogelijkheden

Heb jij een boot en ga je er graag varend op uit? Dan wil je waarschijnlijk tijdens je vaart wel gewoon toegang hebben tot internet.

In Nederland heb je internet via je telefoon en provider, maar in het buitenland ben je al snel afhankelijk van roaming.

Mensen hebben een boot voor de vrijheid. Ze willen wonen en reizen zonder beperkt te worden.

Beste internet abonnement voor op de boot

Maar dan zou het natuurlijk wel zo fijn zijn als ze ook internetverbinding hebben die net zo flexibel is als hen en hun leven.

Het is gelukkig mogelijk om internet ontvangst te hebben op je boot. Er zijn namelijk een aantal providers die verschillende pakketten aanbieden voor mensen die graag Wifi hebben op de boot. Het gemakkelijkste is het om een wifi hotspot te maken met je telefoon, met bijvoorbeeld een onbeperkte Odido sim only.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over internet op de boot; op welke manieren je internet kunt ontvangen, welke providers interessante pakketten aanbieden alsook de details van deze pakketten.

Op welke manieren kun je internet ontvangen op je boot?

Als je in Nederland gaat varen, heb je waarschijnlijk internet via je smartphone.

Maar er zijn ook andere manieren om te internetten op je boot.

Wifi in de haven

Wifi in de haven is gemakkelijk, maar gaat gepaard met grote beperkingen, want tijdens het varen heb je er niets meer aan.

Via een dongle

Een dongel is een apparaatje dat je in de USB-ingang van je laptop plugt en waar je vervolgens internet mee kunt ontvangen van een provider.

Hier hoort een simkaart en abonnement bij.

Je koopt de dongle apart en neemt vervolgens een simkaart met mobiel internet abonnement. Zo kun je 4G ontvangen direct op je laptop zonder dat je daarvoor je telefoon hoeft te gebruiken.

Bekijk de beste Dongles op Coolblue:

Hij is simlockvrij dus je bent vrij om elke mobiele provider te kiezen die je maar wilt om er vervolgens gebruik van te kunnen maken met de simkaart die je van je provider krijgt.

Via je telefoon

Je kunt ook je mobiele smartphone als modem gebruiken en met je laptop inloggen. Voornamelijk als je een abonnement hebt met onbeperkt internet is dit een goed idee. Meer over 4G en een hotspot via ja telefoon lees je hieronder.

Bekijk hier goedkope abonnementen met mobiel:

Via een Mifi router

Met een router kun je een wifinetwerk op je boot creëren. Hier is wederom een simkaart en abonnement voor nodig, maar dan kun je wel met al je apparaten wireless internetten aan boord.

De beste Mifi Router kun je eenvoudig bij Coolblue online bestellen

Via de satelliet

Als je er voor kiest om via de satelliet internet te ontvangen, dan kun je overal in Europa internetten met een redelijk goede snelheid. Je moet uiteraard wel een schotel op je boot laten monteren.

Mobiel internet op de boot via 4G netwerk?

Sinds 2017 zijn de roamingskosten in het buitenland afgeschaft, dus met je internetbundel van je mobiele abonnement kun je ook gewoon in andere Europese landen internetten zonder daar extra voor te betalen.

Echter moet je wel een ruime databundel hebben. Ook zijn er providers die het gebruik in het buitenland beperken.

Met 4G internet heb je een downloadsnelheid van ongeveer 20Mbps, wat genoeg zou moeten zijn voor dagelijks (normaal) internet gebruik.

Met 4G internet zit je goed in Nederland, maar ook daarbuiten. Je hebt hier een simkaartje voor nodig met tegoed (abonnement of prepaid).

Ik raad je aan om niet een prepaid te nemen, maar bijvoorbeeld een internet only abonnement. Hiervoor kun je terecht bij Odido.

Het is misschien wel handig om van tevoren je internet gebruik te bekijken; hoe veel heb je daadwerkelijk nodig?

Een hotspot aanmaken?

Met je mobiele telefoon kun je ook een hotspot maken op de boot. Zo zal je mobiel een Wifi signaal uitzenden en kun je dus ook met andere apparaten, zoals een laptop of tablet, gebruik maken van het internet.

Weet wel dat je de data die je verbruikt met die andere apparaten af gaat van de data van je mobiele abonnement.

Door een hotspot op je telefoon aan te maken, creëer je een Wifi signaal waar je al je andere apparaten mee kunt verbinden.

Maar een hotspot is alleen een leuke tijdelijke oplossing voor mensen die eventjes internet nodig hebben in het buitenland.

Als je meer MB’s gebruikt dan je abonnement toestaat, dan moet je extra betalen. Een ander nadeel van mobiele hotspot is dat de batterij van je telefoon sneller leeg gaat.

Als je langer onderweg bent, dan zijn er sowieso betere opties.

Zijn er aanbieders die internet voor op de boot aanbieden?

Er zijn verschillende providers die speciale pakketten hebben samengesteld voor mensen die Wifi ontvangst nodig hebben op de boot of die bijvoorbeeld in een afgelegen gebied wonen.

We zetten er hier een aantal op een rijtje.

Odido MiFi

Een MiFi router is een mobiele Wifi router.

Thuis is een Wifi router aangesloten op een modem. Een Mifi router is kleiner, is vaak voorzien van een ingebouwde accu en werkt met een simkaart.

Odido heeft deze MiFi. Het is een kastje met een 4G simkaart waarmee je mobiele Wifi creëert waar je maar wil.

Je hebt dan een onbeperkt 4G abonnement. Je kunt er ook voor kiezen om een los simkaartje te kopen voor in je tablet of laptop met de Sim-only van Odido.

Je zet met MiFi 4G voor één persoon Wifi om naar Wifi voor wel 32 personen. MiFi is ook een goedkope manier om internet buiten Nederland te hebben.

Dan moet je wel even een simkaart halen in je vakantieland, of anders een speciale simkaart halen in Nederland voor tijdens je vakantie.

Met een MiFi router creëer je als het ware een Wifi netwerk zoals thuis. Het werkt snel en biedt voor meerdere apparaten tegelijk toegang.

Je hoeft dus geen internetaansluiting te hebben, slechts een simkaart met een grote databundel.

Odido 4G abonnement (EU / wereld)

Het Odido 4G abonnement is geschikt voor gebruik binnen de EU of wereldwijd.

Je hebt 4G/3G mobiel internet ontvangst op de binnenwateren en open zee tot ongeveer 30 km binnen de kustlijn, afhankelijk van o.a. de gebruikte hardware (router en antenne).

Er is wel een dagelijkse data limiet van 5 GB per dag van toepassing.

In de bundel zitten standaard Europese landen, USA en Zwitserland. Voor andere landen is Werelddekking als aanvulling nodig.

Odido 4G voor Thuis

Odido 4G voor thuis: dit pakket is bedoeld als alternatief voor vast internet op plaatsen waar geen kabel aanwezig is of waar de internetsnelheid veel te laag is voor een comfortabele online ervaring, zoals een woonboot.

KPN 4G abonnement

Het KPN 4G abonnement is alleen van toepassing binnen Nederland en is geschikt voor 4G/3G mobiel internet ontvangst op binnenwateren en open zee tot ongeveer 30 km binnen de kustlijn van Nederland.

Geen dagelijkse data limiet van toepassing, abonnementen zijn er vanaf 100 GB per maand.

Internet On Demand met Odido netwerk

Bij Internet On Demand kun je kiezen voor een Hotspot met 4G Sim.

Je hebt hier onbeperkt data en het is zelfs mogelijk om tussentijds te verlengen (dagen of maanden).

Je krijgt dan een klein draagbaar kastje (net zo groot als een bankcard reader) met een SIM en oplaadbare batterij.

Wanneer je de hotspot aanzet, zal de SIM verbinding maken met het Odido netwerk. Er wordt een Wifi netwerk opgezet en je kunt al je apparaten met het netwerk verbinden.

De hotspots zijn van Huawei en zijn vergelijkbaar met de MiFi van Odido.

Lees ook: Tips voor het afsluiten van een alles in 1 pakket

Is 4G internet iets voor mij?

Zoals je hebt kunnen lezen, wordt er eigenlijk altijd 4G internet aangeboden. Internet via 4G zal ervoor zorgen dat je altijd en overal snel kan internetten.

Als jij altijd online moet zijn, dus ook als je met je boot gaat varen, omdat je bijvoorbeeld een ondernemer bent, dan is 4G Wifi geen overbodige luxe.

Dit zal minder belangrijk zijn voor een korte vakantie, al is een stabiel en goed Wifi netwerk tegenwoordig iets wat we allemaal willen, ook op vakantie.

Behalve snel internet heb je bij 4G ook altijd Europese dekking, een betrouwbare verbinding en werkt het net zoals thuis.

Verschil woonboot of varende boot?

Bij een woonboot heb je natuurlijk geen internet nodig dat per se kilometers van de kustlijn moet werken.

In het geval van een varende boot, moet je een pakket overwegen dat ervoor zorgt dat internet niet alleen midden op zee beschikbaar is, maar misschien ook in het buitenland.

In het geval van een woonboot zou het 4G voor Thuis abonnement van Odido een goede oplossing kunnen zijn.

Ook de KPN 4G en Internet On Demand pakketten zouden een optie kunnen zijn.

Voor een varende boot is de Mifi prima, omdat deze ook in het buitenland Wifi verbinding biedt, alsook het Odido 4G abonnement (EU / wereld).

Internet on Demand is geschikt voor op varende boot. Het is me echter niet helemaal duidelijk of dit abonnement ook werkt in het buitenland.

Ga altijd bij meerdere providers te rade, en leg precies jouw situatie uit.

Zij zullen ervoor zorgen dat ze jou de relevante pakketten voorleggen, zodat jij een bewuste keuze kunt maken.

Wat als je naar het buitenland vaart?

Als je ook in het buitenland wil kunnen internetten, dan is het lastiger via je telefoon omdat je dan moet gaan roamen. Dit kost veel te veel geld en is daarom zeker geen optie.

Tenzij je een satelliet op je boot installeert, is de enige andere keuze een Wifi hotspot.

Kies bijvoorbeeld voor de MiFi van Odido of het Odido 4G pakket (waarin standaard de Europese landen zitten, USA en Zwitserland).

Veel internetproviders geven hun klanten gratis internet in de gehele EU.

Of ja ‘gratis’, het zit gewoon bij je abonnementskosten inbegrepen. Als je dus vaak met je boot naar het buitenland vaart, dan is het een goed idee om een provider te zoeken die dit aanbiedt.

Je kunt dan via je telefoon als modem in heel Europa probleemloos internetten.

Op zoek naar internet voor thuis? Thuis internet abonnement met cadeau: de top aanbiedingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven