Internetsnelheid schommelt, is instabiel en valt soms uit: doe dit!

Vraag: Mijn internetverbinding, die ik via mijn internetprovider krijg, valt af en toe weg of wordt telkens langzaam, maar mijn televisie werkt prima.

Wanneer ik mijn modem loskoppel en opnieuw aansluit, keert de service een paar minuten later terug. Hoe kan ik vaststellen wat het probleem is?

Ik heb er zelf met Online gelukkig nooit last van, maar ik weet dat het super irritant kan zijn.

Hier is wat je moet doen.

Hoe je een onstabiele kabelinternetverbinding kunt repareren

Het is redelijk om te concluderen dat er geen algemeen verbindingsprobleem is, aangezien je kabelinternet via hetzelfde coaxiale (en soms glasvezel) netwerk loopt dat je tv-signalen gebruiken.

In feite worden in de meeste kabelnetwerken internettransmissies verzonden via een enkele 6 MHz-band – dezelfde hoeveelheid spectrum toegewezen aan een individueel kabeltelevisiekanaal en slechts een van de honderden banden met vergelijkbare capaciteit op de kabel.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van je internetstoringen.

Ten eerste wil je de mogelijkheid van een slechte verbinding op je thuisnetwerk uitsluiten door je computer rechtstreeks op de Ethernet-poort van je kabelmodem aan te sluiten.

Probeer vervolgens zowel je computer als de kabelmodem opnieuw op te starten (koppel de stekker los, wacht 10 seconden en sluit hem weer aan).

Als je internetverbinding op enig moment tijdens dit proces terugkeert, is het mogelijk dat het probleem ligt bij een van de componenten van je thuisnetwerk (router, draadloos toegangspunt, enz.).

Maar misschien helpt dit niet.

Als je de stroom naar de kabelmodem onderbreekt, wordt deze opnieuw opgestart en opnieuw gesynchroniseerd met het het netwerk van je kabelaanbieder.

Dit kan het directe verbindingsprobleem oplossen – het is wat je al aan het doen bent – alleen de problemen zullen later weer de kop opsteken.

Toe aan een internetverbinding die niet schommelt, zoals glasvezel? Bekijk deze aanbieders:

Als je kabelmodem niet met Ethernet op je computer wordt aangesloten, maar in plaats daarvan een USB-kabel gebruikt, controleer dan of Windows Apparaatbeheer USB-apparaten niet uitschakelt om stroom te besparen. (Ga naar het Configuratiescherm, selecteer Apparaatbeheer en controleer vervolgens USB-controllers.)

Als het probleem niet bij je thuisnetwerk of je pc-instellingen ligt, verlies je mogelijk “je lease”, wat betekent dat je pc om de een of andere reden het IP-adres dat door de kabelmaatschappij is opgegeven, heeft verloren.

Controleer je IP-adres (start Uitvoeren en typ “cmd” en vervolgens “ipconfig / all”). Als het begint met 192 of 10, ben je mogelijk je IP-overeenkomst kwijt.

Helaas kunnen schommelende verbindingen een lastig probleem zijn, het is immers niet alsof hij het helemaal niet meer doet.

Ik verlies de verbinding op mijn thuiskabelmodem elke andere week wel eens. Technici van het kabelbedrijf zijn meerdere keren langsgekomen, hebben een nieuwe kabel gelegd en hebben de juiste tests uitgevoerd, maar niemand kan erachter komen.

Toen was ik uiteindelijk maar overgestapt.

Nog een laatste tip: als het lampje “kabel” op je modem uit is of knippert, is dit vrijwel zeker een probleem met de bedrading tussen de kabelmaatschappij en je huis.

Een trage of schommelende wifi-verbinding herstellen

Schommelende wifi wordt vaak veroorzaakt door draadloze bandbreedte. De problemen komen vaak voor in appartementencomplexen of dichtbevolkte buurten.

Hoe meer mensen internet gebruiken, hoe groter de instabiliteit.

Wanneer veel mensen in hetzelfde gebied vanuit huis werken, lijdt de connectiviteit.

Voor degenen onder jullie die zich afvragen hoe je wifi kunt repareren die slecht is of onstabiel is, dit stuk van het artikel belangrijk voor je.

Onstabiele wifi wordt veroorzaakt door bandbreedte

Stel je een oude autoradio voor.

Door aan de stationsknop te draaien, wordt soms een statische combinatie van twee verschillende radiostations afgespeeld.

Dat komt omdat twee radiotorens op hetzelfde frequentiekanaal kunnen staan.

Hetzelfde geldt voor wifi-routers: wanneer twee of meer routers op hetzelfde kanaal uitzenden, vertragen ze elkaar en veroorzaken ze onstabiele verbindingen.

Het probleem wordt vergroot in dichte woonoppervlaktes. In appartementencomplexen kunnen tientallen routers op hetzelfde kanaal uitzenden.

Zelfs moderne draadloze technologie kan dat storingsniveau niet aan.

Net als radio wordt wifi opgesplitst in frequenties op het gigahertz (GHz) spectrum van 2,4 GHz en 5 GHz. Dit zijn veel hogere frequenties dan die waartoe de radio toegang heeft.

Elke frequentie is opgedeeld in kleinere stappen die kanalen worden genoemd.

De 2,4 GHz-frequentie heeft het meest last van congestie vanwege het beperkte aantal kanalen en het lange bereik.

Het heeft elf kanalen, maar slechts drie hiervan overlappen elkaar niet. Dat betekent dat snelheid en verbindingskwaliteit eronder lijden als er meer routers in hetzelfde gebied zijn.

5 GHz biedt daarentegen 23 niet-overlappende kanalen – en het kortere bereik betekent minder overlappende radiosignalen.

Het lijkt veel op AM- en FM-radio, waar het langere bereik AM een slechtere geluidskwaliteit heeft en FM geweldig klinkt, maar dit gaat ten koste van het bereik.

Instabiele wifi wordt veroorzaakt door te veel overlappende frequenties

Gelukkig kun je het kanaal van je router op dezelfde manier wijzigen als een radio knop.

Het werkt als volgt: identificeer welke kanalen niet overbelast zijn en zet je apparaat erop over.

Als dat niet werkt, overweeg dan om je router te veranderen in een 5 GHz-model (waarom dual-band routers werken.)

Hoe je jouw onstabiele wifi-verbinding kunt herstellen

Download en installeer een Wi-Fi-analyse-app.

Op Windows kunnen veel gratis apps de kwaliteit van draadloze kanalen analyseren. Een van de beste opties is beschikbaar in de Microsoft Store: Wi-Fi Analyzer.

Als je Windows hebt, maar geen toegang hebt tot de Microsoft Store, raden we NirSoft’s WifiInfoView aan. Voor degenen zonder Windows: zoek in de app-store van je besturingssysteem naar ‘Wi-Fi Analyzer’ en je zou tientallen opties moeten zien.

Het gebruik van Wi-Fi Analyzer is doodeenvoudig. Installeer en voer de app uit. Na de installatie kunt u het starten door naar Windows Search (Windows-toets + Q)> Wi-Fi Analyzer te gaan.

De tool moet je Wi-Fi-signaalsterkte detecteren, die varieert van nul tot -100 decibel milliwatt (dBm), hoe lager hoe beter.

Als je een 5GHz-netwerk hebt, is er een schakelaar in de app waarmee je kunt schakelen tussen het detecteren van 2,4 GHz en 5 GHz. Dit staat onderaan de interface.

Voer de volgende acties uit om de signaalkwaliteit van je draadloze router te analyseren:

Klik op Analyseren in de bovenste menubalk.

Wi-Fi Analyzer geeft vervolgens een visualisatie weer van de Wi-Fi-netwerken in je omgeving. Als twee netwerken op hetzelfde kanaal uitzenden, zul je overlapping merken.

Elk kanaal is een nummer tussen één en 161 op de 5 GHz-frequentie en één tot en met 11 op de 2,4 GHz-frequentie.

Zo ziet het eruit als twee netwerken elkaar overlappen:

wifi analyse netwerk overlap

De X-as vertegenwoordigt de kanalen die beschikbaar zijn in het 2,4 GHz-spectrum. Zoals je kunt zien, zijn de kanalen vier tot en met zeven onbezet. Kanalen vijf en zes hebben geen enkele concurrentie. Gezien de analyse van de app, zou ik het 2,4 GHz-kanaal van mijn router moeten wijzigen in vijf of zes.

Maar hoe verander je het kanaal van je router?

Hoe je het kanaal van je router kunt wijzigen

Voor toegang tot de instellingen van je router heb je een browser nodig, zoals Chrome of Microsoft Edge.

Toegang tot de instellingen varieert helaas tussen verschillende routermodellen, maar er zijn enkele algemene regels van toepassing.

Netgear-routers: Navigeer in je browser naar https://routerlogin.net
TP-Link-routers: Navigeer in je browser naar https://tplinklogin.net
Linksys-routers: Navigeer in jr browser naar 192.168.1.1.

Opmerking: de meeste routers gebruiken “admin” als login en “wachtwoord” als wachtwoord. De inloggegevens kunnen ook staan afgedrukt op de achterkant van de router of in de meegeleverde handleiding.

Voor mijn eigen router is het wijzigen van het wifi-kanaal eenvoudig. Ik navigeerde naar het inlogadres van de router en voerde mijn login en wachtwoord in.

Het wijzigen van het kanaal vind je meestal onder Draadloze instellingen> Geavanceerde instellingen.

Vervolgens heb ik het netwerkkanaal gewijzigd in de optie die een goede verbinding bood, de instellingen opgeslagen en vervolgens de router opnieuw opgestart door hem uit en weer aan te zetten (uit- en weer inschakelen).

Daarna stopte het schommelende internet van mijn wifi.

Een ding om te benoemen: de meeste moderne routers bevatten een functie die 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties combineert op één netwerknaam of SSID. Deze functie is notoir onbetrouwbaar en als je netwerkproblemen hebt, raad ik aan deze uit te schakelen als voorzorgsmaatregel.

Hoe kun je instabiele wifi nog meer oplossen? Ontlast het!

Als je wifi slecht is, is het gebruik van een wifi-analyse-app de beste manier om de ideale netwerkinstellingen van je router te achterhalen.

Als je na het wijzigen van het kanaal van je router nog steeds onbetrouwbaar internet krijgt, overweeg dan om je netwerk te optimaliseren voor snelheid.

Als niets anders helpt, dan is het misschien tijd om minder apparaten aan te sluiten, óf een overstap te wagen naar een nieuwe provider met beter internet en een betere draadloze modem.

Scroll naar boven