Internetsnelheid testen | Test het eenvoudig hier +enkele tips

Stop met wachten op een trage internetverbinding en doe er iets aan! Het testen van je internetverbinding duurt slechts enkele minuten en het kan je helpen erachter te komen hoe je netwerkproblemen kunt oplossen.

Check je internetsnelheid met deze gratis online speedtest. Klik simpelweg op “GA” om de test uit te voeren. Vervolgens zie je direct het resultaat.

We hebben een handige speedtest die je hieronder kunt uitvoeren:

Sneller internet abonnement bestellen

Maar er zijn ook een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de meest nauwkeurige weergave van de snelheid van je internetverbinding krijgt.

Hier is wat te doen:

Maak je klaar

Voor de beste resultaten wil je indien mogelijk een bekabelde verbinding gebruiken; op die manier hoef je je geen zorgen te maken over interferentie en prestatiefluctuaties die kunnen optreden terwijl je Wi-Fi gebruikt. Als je andere bekabelde apparaten in je thuisnetwerk hebt, sluit je jouw testcomputer rechtstreeks op de modem aan, zodat deze je tests niet storen.

Je kunt uiteraard altijd daarna de test nog een keer uitvoeren met gebruik van je wifi verbinding om te zien of het probleem toch daar misschien ligt.

Klik op de kolom Netwerk in Windows Taakbeheer om te zien welke apps gegevens naar je netwerk verzenden / ontvangen.

Als je vastzit aan het gebruik van wifi (bijvoorbeeld als je een MacBook Air of een tablet of een ander apparaat zonder ethernetpoort hebt), doe dan wat je kunt om interferentie te minimaliseren.

Zorg ervoor dat je wifi-router uit de buurt is van andere elektronische apparaten zoals draadloze telefoons, en koppel andere apparaten tijdelijk los van je wifi-netwerk terwijl je de test uitvoert. Je wilt tenslotte niet dat een andere computer in je netwerk een gigabyte aan software downloadt updates terwijl je net je tests uitvoert (even goed checken bij je kinderen!).

Terwijl je bezig bent, controleer je nogmaals of jouw computer iets op de achtergrond niet downloadt. Controleer de Taakbeheer op Windows (opgeroepen door te drukken op control-alt-delete) of Activity Monitor op MacOS, en zoek naar netwerkstatistieken (het wordt “Netwerk” genoemd op MacOS, “Netwerken” op Windows).

Sluit of beëindig alle apps op je computer om te voorkomen dat apps software-updates downloaden terwijl je jouw verbinding test. Je bandbreedtegebruik kan niet tot nul dalen en daar blijven, maar je wilt het zo dicht bij nul als het kan. Als jouw besturingssysteem updates downloadt, kun je niet veel meer doen dan wachten en je verbinding later testen.

Als je problemen ondervindt met jouw verbinding, is het een goed idee om je modem en router opnieuw in te stellen. Schakel ze uit en koppel ze even los, steek ze vervolgens weer in en schakel ze in.

Lees ook: dit zijn de beste glasvezel alles in 1 pakketten voor het snelste internet

Test je verbinding

Op onze website kun je makkelijk de speedtest doen om je internetsnelheid te testen. Alles wat je nodig hebt is een webbrowser met JavaScript ingeschakeld (meestal is dit het geval tenzij je het bewust hebt uitgeschakeld) en Adobe Flash is geïnstalleerd.

Er zijn een aantal alternatieven als Flash niet is geïnstalleerd (en je dat niet wilt). Er is een HTML 5-versie van Ookla’s Speedtest.net, of je kunt Speedof.me gebruiken, die ook HTML 5 gebruikt.

Het enige dat je op dit punt hoeft te doen, is klikken op de groene knop ‘Test starten’ en de test controleert zowel je download- als uploadsnelheid. Dit kan enkele seconden tot enkele minuten duren, afhankelijk van je netwerksnelheid.

Dat zijn niet je enige opties voor het testen van jouw breedbandverbinding. MegaPath biedt ook een snelheidstest aan, evenals wat het Speed ​​Test Plus noemt, waarmee de kwaliteit van je verbinding wordt geëvalueerd, naast de ruwe snelheid.

Je internetprovider biedt mogelijk ook een snelheidstesttool, hoewel je er misschien een beetje voor moet rondneuzen. En routerfabrikanten nemen in toenemende mate snelheidstests op in de firmware van hun producten en / of de mobiele apps die ze met hun producten distribueren (hoewel je in dat laatste geval een draadloze verbinding gebruikt).

Isoleer het probleem

Veel routerfabrikanten nemen breedband-snelheidstestprogramma’s op in de firmware van de router en / of in de mobiele apps die ernaast worden geleverd.

Wees niet verbaasd als je niet de topsnelheid haalt die je ISP zegt te kunnen leveren – bijna niemand haalt dat. Maar als je verbinding aanzienlijk trager is dan wat werd beloofd, kunnen veel verschillende factoren een rol spelen.

Er is mogelijk een probleem met je apparatuur, of er is een probleem met je ISP. De meeste internetproviders onderhouden een technische ondersteuningspagina waar je kunt kijken of ze op de hoogte zijn van eventuele problemen met hun service.

Als jouw ISP geen probleem meldt, kun je jouw eigen probleemoplossing starten door je apparatuur als factor te elimineren. Probeer eerst een andere computer. Als je acceptabele prestaties op de tweede machine krijgt, kun je de ISP niet de schuld geven.

Als de tweede computer ook een trage internetverbinding heeft, voer je na elk van deze suggesties een nieuwe bandbreedtetest uit:

  • Probeer een andere ethernetkabel te gebruiken om je pc op je router aan te sluiten.
  • Probeer de kabel om te wisselen die je router verbindt met je internetgateway (uw DSL-, glasvezel- of kabelmodem).
  • Problemen met je router oplossen: schakel deze uit of koppel deze een minuut of twee los en schakel hem vervolgens weer in. Je moet altijd de nieuwste firmware op je router gebruiken, dus dit is een goed moment om deze bij te werken als je dat de laatste tijd niet hebt gedaan.
  • Als je nog steeds geen verbetering ziet, probeer dan power-cycling van je DSL, kabel of glasvezelmodem.

Als je door al die hoepels bent gesprongen en je hebt nog steeds prestatieproblemen, is het tijd om de technische ondersteuningslijn van je ISP te bellen.

Lees ook: welke downloadsnelheid heb ik nodig?

Scroll naar boven