Glasvezel versus kabel versus DSL – Wat je moet weten.
De gemiddelde consument heeft geen idee van de verschillen tussen kabel, DSL en glasvezelinternet. Dit is vrij begrijpelijk omdat de meeste gebruikers zich alleen zorgen maken over het eindresultaat.
De waarheid is dat hoewel iedereen je high-speed-mogelijkheden kan bieden, deze services heel verschillend zijn en dat hun verschillen de bepalende factor kunnen zijn in welk type internettoegang je kiest.
Dit artikel zal deze fel omstreden strijd van dichtbij onderzoeken om je te helpen beter te bepalen wat geschikt is voor jouw behoeften.
Hier zijn de prijzen van de verschillende soorten van internet aansluiting, en wanneer je je postcode invoert kun je direct zien of ze bij jou in de buurt beschikbaar zijn, want ik weet dat zeker met glasvezel dat nog een uitdaging kan zijn in sommige gebieden:
Internetverglijken heeft een handige video op Youtube waarin het verschil wordt behandeld:
DSL
Een Digital Subscriber Line of DSL-verbinding gebruikt de bestaande koperdraad van je telefoonlijn voor snelle internettoegang. Hoewel niet zo snel als een kabel, is dit type verbinding ongelooflijk sneller dan inbellen en voldoet het prima aan de behoeften van de meeste thuisgebruikers.
Naast dat het snel genoeg is, is dit type verbinding vaak ook goedkoper dan kabel, wat de belangrijkste reden is dat het zo snel een populaire optie is geworden.
Hoewel het internetgebruik van veel mensen in de afgelopen tijd enorm is veranderd, met name in het gebruiken van streaming video. Wil je deze van enige kwaliteit, dan is een overstap waarschijnlijk noodzakelijk.
Een kritische factor die van invloed is op je beslissing over DSL is de afstand tussen je woning of kantoor en het centrale kantoor van de provider. Hoe verder je van de hoofdlijn bent, hoe zwakker het signaal en hoe langzamer de verbinding.
Dat gezegd hebbende, DSL is niet zo breed verkrijgbaar als kabel, dus je moet bij jouw lokale telefoonmaatschappij navraag doen naar de beschikbaarheid.
Kabel
Hoewel vaak verward met glasvezel, maakt kabel gebruik van de coaxkabel die op je televisie wordt aangesloten. In tegenstelling tot DSL is de kwaliteit van een kabelverbinding niet afhankelijk van de afstand, dus je snelheid is gegarandeerd.
In tegenstelling tot DSL, die op een speciale lijn wordt uitgevoerd, worden kabelverbindingen meestal gedeeld met je buren, waardoor het een iets minder veilige optie is. Wat snelheid betreft, varieert de toegang tot kabels van ongeveer 3 tot 10 Mbps, wat in wezen 3 tot 4 keer sneller is dan DSL.
Rekening houdend met het feit dat deze snelheid wordt weerspiegeld in de prijs, moet je verwachten dat je veel meer betaalt voor kabelservice.
Voor zakelijke klanten is kabelinternet vaak de beste oplossing voor de brede beschikbaarheid, prijzen en snelheden in vergelijking met DSL.
Hoewel de snelheden voor de meeste consumenten voldoende zullen zijn, kun je het beste kiezen voor glasvezel wanneer je een groot gezin hebt waarin iedereen tegelijk op internet zit en download en upload, of als je gewoon 4K streaming video of gaming behoeften hebt.
Houd er ook rekening mee dat je de verbinding deelt met je buren dus mochten zij een groot gezin of gamers zijn en ook op de kabel zitten, kan het nog wel eens tot issues leiden.
Glasvezel
Glasvezel wordt tegenwoordig geleverd door een hoop providers en biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele koperen kabellijnen. Het kan gegevens veel sneller over grotere afstanden verzenden en omdat de kabel een kleinere diameter heeft en minder weegt, is het een ideaal alternatief voor een breed scala aan bekabelingsoplossingen.
Omdat de geleider van glas is en geen elektriciteit kan opwekken, is vezel immuun voor allerlei interferentie. Dit betekent dat het in direct contact kan komen met hoogspanningsapparatuur, stroomkabels en bliksem, terwijl het toch superieure prestaties levert.
Omdat glasvezelkabels minder kosten om te onderhouden, is de prijs voor service vaak veel lager dan kabel en zeer concurrerend met DSL.
Het grote nadeel van glasvezel is dat service alleen beschikbaar is in een paar markten, dus er is geen garantie dat je het zult vinden, hoewel er ondertussen overal gewerkt wordt aan het aanleggen van het netwerk, en zeker in de grotere steden.
Lees ook: dit zijn de beste glasvezel alles in 1 pakketten beoordeeld
Glasvezel vs kabel vs DSL
De keuze tussen kabel, DSL en glasvezel hangt allemaal af van je behoeften. Als je internet alleen terloops wilt gebruiken of geld wilt besparen, is DSL waarschijnlijk de beste optie.
Hiermee kun je het net met kwaliteitssnelheden gebruiken zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Glasvezel zou de beste keuze zijn om de snelst mogelijke snelheid te behalen. Als je een beproefde oplossing met een supersnelle verbinding wilt, is kabel de beste keuze en kun je eigenlijk in elk postcode gebied voor kiezen.
Het is veel gemakkelijker te vinden, maar ook verreweg de duurste optie. Er is echt geen verkeerde keuze, want alle drie kunnen je snelle toegang bieden voor een optimale internetervaring.
Glasvezel versus DSL-internet
Bij het winkelen voor internetopties voor je huis of bedrijf, zul je waarschijnlijk een paar netwerktypen tegenkomen. De meest voorkomende zijn glasvezel, kabel, DSL en satelliet. Elk netwerktype is anders in de manier waarop ze gegevens overdragen en elk heeft zijn eigen unieke voordelen.
Glasvezel internet is een internetverbinding die gegevens geheel of gedeeltelijk overbrengt via glasvezelkabels. “Fiber” verwijst naar
de dunne glazen draden in de grotere beschermkabel. “Optiek” verwijst naar de manier waarop het type gegevens wordt overgedragen – lichtsignalen.
Een internetverbinding met glasvezelkabels is dus een internetverbinding waarin gegevens via kleine, flexibele glazen draden in lichtsignalen worden geleverd.
Denk aan de snelheid van het licht. Jouw glasvezelverbinding levert gegevens niet zo snel op, omdat het signaal vaak langs de draad terugkaatst op weg naar zijn bestemming, maar het is nog steeds erg snel.
DSL is een internetverbinding die wordt geleverd via telefoonlijnen. De afkorting staat voor “Direct Subscriber Line”.
Weet je nog de goede dagen dat internet via de telefoonlijn de mooie inbeltonen creëerde en de telefoonlijn gegijzeld hield de hele tijd dat je verbonden was? DSL scheidt internetfrequenties van je telefoon, zodat gebruikers online kunnen zijn en de telefoon tegelijkertijd kunnen gebruiken.
Telefoonlijnen zijn meestal van koper. Hoewel koper een ideale geleider is, kunnen gegevens niet zo snel via telefoonlijnen reizen als met glasvezelsystemen, wat ons naar de voor- en nadelen van beide leidt.
Voors en tegens: snelheid en betrouwbaarheid
Je kunt waarschijnlijk raden dat glasvezel wint van snelheid, maar met hoeveel? Een behoorlijk grote marge eigenlijk.
Glasvezelnetwerken kunnen snelheden tot 1 Gpbs (1000 Mbps) leveren, terwijl DSL-snelheden meestal rond de 6 Mbps liggen. Zelfs zonder veel te weten over Mbps en hoe deze de internetsnelheid weergeven, is het gemakkelijk om te zien dat glasvezel veel, veel sneller kan zijn.
De snelheden die glasvezel kan leveren, zijn ideaal voor vrijwel alles wat je online doet, waaronder:
- Muziek en video’s downloaden
- Streaming tv en films
- Real-time multiplayer-games online spelen
- Veel apparaten, zoals computers, mobiele apparaten en smart-tv’s, tegelijkertijd verbinden
Hoewel hogere DSL-snelheden sommige van die taken kunnen uitvoeren, zij het langzamer dan glasvezel, zijn DSL-verbindingen meer ideaal voor elementaire online activiteiten, zoals:
- Surfen op het web
- E-mails verzenden en ontvangen
- Afbeeldingen verzenden en ontvangen
- E-books downloaden
Veel mensen gebruiken het internet alleen op die manier en het is zonde om teveel uit te geven voor snelheden die je niet gebruikt, hoewel het geen kwaad kan om sneller te zijn is het met name een kosten aspect.
Dit zijn de verschillende online activiteiten die je doorgaans hebt, en hoeveel snelheid ze van je netwerk vragen:
Internet via glasvezel is meestal ook betrouwbaarder dan DSL. Er zijn een aantal factoren die de DSL-verbinding en -snelheid kunnen verstoren, waaronder stroomuitval, nabijheid van stroomleidingen en afstand tot de internetprovider.
Glasvezelinternet is niet afhankelijk van elektriciteit, dus stroomuitval en nabijheid van krachtige elektrische apparatuur zullen weinig tot geen interferentie veroorzaken op je verbinding.
Bottom line: Glasvezel wint van DSL op snelheid en betrouwbaarheid.
Voors en tegens: Prijzen en beschikbaarheid van vezeloptiek
Aangezien glasvezelinternet veel sneller en betrouwbaarder is dan DSL, is het begrijpelijk dat glasvezel meer gaat kosten. Maar hoeveel meer? De prijs verschilt per concurrent, maar als je glasvezel kiest via DSL, zul je niet veel meer uitgeven per maand.
DSL is echter bijna altijd de meest economische optie omdat het gebruik maakt van bestaande technologie en infrastructuur (telefoonlijnen). Als je meer een internetverbinding nodig hebt om op internet te surfen en e-mails te verzenden dan voor het streamen van tv en online gamen, is DSL het meest kosteneffectieve keuze.
Prijs is zeker iets om te overwegen bij het kiezen tussen glasvezel en DSL, maar dat geldt ook voor de beschikbaarheid.
Voor een regio om toegang te hebben tot glasvezelinternet, moeten de glasvezelkabels zijn geïnstalleerd. Dit beperkt de beschikbaarheid van glasvezelinternet tot zeer specifieke gebieden, meestal dichtbevolkte stedelijke gebieden, omdat het nieuwe systeem meer mensen kan bedienen.
Omdat DSL afhankelijk is van telefoondraden, die vrijwel overal zijn, is DSL veel gemakkelijker beschikbaar. Bijgevolg zullen meer mensen DSL-opties vinden en geen glasvezel, omdat de technologie voor glasvezel nog niet wordt ondersteund in hun regio.
Bottom line: DSL verslaat glasvezel in prijs, maar niet noodzakelijkerwijs in waarde omdat glasvezel een snellere, betrouwbaardere verbinding biedt voor een enigszins vergelijkbare prijs. Maar qua beschikbaarheid is de vergelijking niet eens in de buurt – DSL is momenteel op veel meer gebieden beschikbaar dan glasvezel.
Nu je de grote verschillen tussen glasvezelinternet en DSL kent, kun je beslissen welke het beste is voor jouw huis of bedrijf!
Lees ook: welke provider moet ik kiezen als ik alleen internet en bellen wil zonder tv?
Glasvezel internet versus kabelinternet
Welk type service moet je kiezen: glasvezel of kabelinternet?
Wat is het verschil?
Glasvezel internet maakt gebruik van geavanceerde technologie. Informatie wordt verzonden via kleine, flexibele glasstrengen die licht doorlaten. Hierdoor kunnen gegevens sneller over grotere afstanden worden verzonden.
Traditioneel kabelinternet maakt gebruik van kabel-tv-infrastructuur om gegevens te verzenden. Hoewel kabelinternet uw televisie niet stoort, moet u de verbinding mogelijk met uw buren delen.
De meeste telefoonservicebedrijven bieden ook kabelinternet aan. Het is toegankelijk voor bijna iedereen in elk gebied. Er zijn minder internetaanbieders op basis van glasvezel op de markt. Niet alle glasvezelnetwerken bereiken alle steden en buurten, hoewel die voetafdruk zich uitbreidt.
Welke is sneller en betrouwbaarder?
Glasvezel internet verzendt gegevens sneller dan basiskabel. Het wordt geleverd op een speciale lijn, die een consistentere snelheid mogelijk maakt dan kabel. Dit geldt zelfs tijdens piekgebruikstijden.
Vaak wordt glasvezelinternet als betrouwbaarder beschouwd. Het is immuun voor veel van de aandoeningen waarvoor kabelinternet vatbaar is.
Internet via glasvezel daalt minder snel tijdens een stroomstoring. Omdat glasvezelinternet van glas is, is er geen elektriciteit bij betrokken. Dit beschermt het tegen interferentie van stroomleidingen in de buurt of elektrische hoogspanningsapparatuur. Dit helpt ook om het risico op brand te verminderen.
Het particuliere netwerk dat bij je thuis is geïnstalleerd, maakt glasvezelinternet moeilijker te hacken.
Vezel kan meer temperatuurschommelingen weerstaan dan kabel. Het kan ook worden ondergedompeld in water.
Wat kost het?
Internet via glasvezel kan duurder zijn dan basiskabelinternet. De prijskloof is echter kleiner geworden. Meer providers bieden nu een glasvezeloptie. Het wordt kostenefficiënter om glasvezelnetwerken te installeren dan om verouderde kopersystemen te onderhouden.
Vijf redenen om te kiezen voor glasvezel internet
Glasvezel internet maakt gebruik van licht door glazen buizen zo dun als een lok van mensenhaar.
Waarom glasvezelinternet opvalt tussen de toonaangevende breedbandoplossingen van vandaag? Hoewel er honderden antwoorden zijn, hebben we het beperkt tot vijf goede verklaringen waarom je zou moeten kiezen voor glasvezelinternet.
Symmetrische snelheden
Fibre download- en uploadsnelheden zijn symmetrisch. Voor degenen die het verschil tussen uploaden en downloaden misschien niet weten, hier is een korte les.
Wanneer je breedband bij een internetprovider (ISP) koopt, worden twee nummers gebruikt om je bandbreedte te meten. Het introductie pakket van veel glasvezel aanbieders is bijvoorbeeld 100/100 Mbps.
Het eerste cijfer is je downloadsnelheid, die je gebruikt voor de meeste internetactiviteiten, zoals tv streamen of internetten. Het tweede cijfer is je uploadsnelheid, die je gebruikt om informatie naar internet te uploaden, zoals het plaatsen van video’s of het verzenden van documenten naar de cloud.
Symmetrische snelheden zijn een van de vele redenen waarom Fiber Internet zo populair is. De meeste breedbanddiensten bieden zeer lage uploadsnelheden, omdat internet tot voor kort voornamelijk werd gebruikt om te downloaden.
Nu, met de opkomst van telewerken, telehealth, online gaming en Youtubers, hebben steeds meer consumenten uploadsnelheden nodig die overeenkomen met hun download.
Een groenere oplossing
Glasvezel is een groenere internetoplossing, omdat het een minimale ecologische impact heeft, afval vermindert, zeer weinig energie verbruikt en de uitstoot van broeikasgassen helpt verminderen.
Het belangrijkste is dat vezelinfrastructuur zeer duurzaam is. Het is gemakkelijker bestand tegen de elementen, zoals sneeuw, regen en wind, waardoor reparaties minder vaak nodig zijn.
Glasvezel wordt ook beschouwd als een “toekomstbestendige” oplossing door experts uit de industrie, dus leveranciers zullen minder middelen hoeven in te zetten bij het vervangen van glasvezel.
Lees ook: zo kun je de huidige glasvezel internet abonnementen het beste vergelijken
Lagere latentie en demping
Latentie is de vertraging in de gegevensoverdracht. Het zijn die paar momenten tussen wanneer we internet vertellen iets te doen en wanneer het dat doet. Een reden dat glasvezel de beste keuze voor bedrijven is, is dat het een lagere latentie heeft dan andere breedbandopties, vanwege de hogere snelheden en duidelijkere transmissies.
Latency is ook belangrijk voor serieuze gamers, die live games spelen en snelle reactietijden nodig hebben.
Demping is het verzwakken of verlies van een signaal. Na 100 meter kabel verliest glasvezel slechts 3% van zijn signaal, terwijl andere toonaangevende internetoplossingen 94% verliezen op dezelfde afstand. Lagere demping is hoe glasvezel nog steeds in staat is betrouwbare service te bieden in de meest landelijke gebieden.
Onbeperkte gegevens zonder beperking
Veel breedbandoplossingen omvatten gedeelde bandbreedte, waarbij verschillende locaties allemaal een forfaitaire snelheid delen. Om de hoeveelheid uitgaande bandbreedte te beheren, gebruiken internetproviders throttling en of datacaps.
Throttling is wanneer een provider de snelheid vertraagt die naar één locatie gaat, soms tijdens drukke uren of nadat een klant een bepaalde hoeveelheid gegevens heeft verbruikt.
Datacaps zijn een beetje een meer up-to-date versie van throttling, waarbij de provider de hoeveelheid gegevens instelt die een consument mag gebruiken en daar zijn internet vertraagt. Met glasvezelinternet kunnen klanten het internet naar hartenlust gebruiken, altijd met dezelfde snelheid.
Hogere snelheden
De belangrijkste reden waarom glasvezel een van de belangrijkste breedbandoplossingen is, is de bandbreedtemogelijkheden. Glasvezel internet heeft het potentieel om gigabit-snelheden te bereiken, wat betekent 1000/1000 Mbps. Het doet dit door de snelheid van het licht te benutten door glazen buizen die zo dun zijn als een stuk menselijk haar. Met glasvezel heb je de snelheid die je nodig hebt om al je apparaten met internetverbinding te laten werken zonder buffering.
Dit zijn allemaal redenen om voor glasvezel te kiezen. Kijk of er aanbieders beschikbaar zijn in jouw regio: