In deze tijd kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen: onze dagen doorbrengen zonder internet. Internet blijft maar groeien en we gaan steeds digitaler leven.
Videocontact met mensen aan de andere kant van de wereld is tegenwoordig niet bijzonder meer. Daarnaast wordt eten veelvuldig online besteld en gaan de grootste meerderheid van bedrijfsmatige processen digitaal.
De naam ‘internet’ is trouwens een afkorting van het Engelse Interconnected Networks (vertaald: ‘met elkaar verbonden netwerken’).
Internet is één van de meest invloedrijke uitvindingen in de geschiedenis.
Het is ondertussen 33 jaar geleden dat Nederland als eerste in Europa werd aangesloten op het internet. Je kon in het begin alleen het wereldwijde web op via een inbelverbinding. Daarna kwam ADSL en later werd glasvezel geïntroduceerd. Pas in 2016 had iedereen in Nederland toegang tot snel internet.
In dit artikel zal ik het hebben over de geschiedenis van het internet in Nederland.
Hoe is het internet überhaupt begonnen? Hoe en wanneer werd Nederland verbonden met het internet en wanneer had iedereen in ons land toegang tot internet? Hoe ging het internet van een ISDN-modem via ADSL naar glasvezel en hoe heeft de groei van internet zich ontwikkeld?
Ik zal in dit artikel antwoord geven op al deze vragen!
Bekijk ook de beste deals:
Hoe is het internet begonnen?
Het internet is begonnen onder de naam ARPANET in het jaar 1969. ARPANET is een onderzoeksnetwerk dat ontwikkeld is door het Amerikaanse Ministerie van Defensie.
In 1970 bestond ARPANET uit diverse samengekoppelde militaire netwerken, maar later ook universiteitsnetwerken in Amerika.
ARPANET werd omgetoverd tot ‘internet’ nadat zo’n 1000 universiteiten en bedrijfslabs met elkaar verbonden werden. Echter kwam pas in de loop van de jaren 90 internet in de meeste huiskamers terecht en kreeg bijna iedereen een eigen verbinding.
Sindsdien is internet een belangrijk deel van ons dagelijks leven geworden en wordt er steeds meer gecommuniceerd via het internet.
Hoe en wanneer werd Nederland als eerste verbonden met het internet?
Internet was lange tijd strikt een Amerikaanse aangelegenheid. Het duurde ook nog een tijdje eer internettoegang gemeengoed was.
De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was destijds het belangrijkste aanspreekpunt en hij werkte bij NSFnet (National Science Foundation Network), wat in die tijd de ruggengraat van het internet was.
Amerikaanse wetenschappers maakten al volop gebruik van internet als communicatiemiddel.
Omdat ons land de juiste contacten in de wetenschappelijke wereld had, zorgde dat ervoor dat we als een van de eersten toegang kregen tot internet.
Het SURFNet liet hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstituten en academische ziekenhuis met elkaar communiceren.
Op 17 november 1988, om precies te zijn om 14.38 uur, kreeg Nederland voor het eerst toegang tot het internet, toen het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) als eerste Europese instelling aangesloten werd op het NSF net.
Nederland werd zo als eerste in Europa aangesloten op internet. De rest van ons land, waaronder de burgers en commerciële organisaties, moest wachten tot het jaar 1993.
Teus Hagen was destijds het hoofd IT bij het CWI en oprichter van Eunet, en Piet Beertema was de systeembeheerder bij het CWI.
Van Amerikaanse collega’s kregen ze de allereerste e-mail over de niet-militaire trans-Atlantische internetverbinding. De uitwisseling van informatie moest zo soepel mogelijk verlopen.
Daardoor kregen privacy en veiligheid niet de prioriteit.
Hagen is van mening dat hij en de andere internetpioniers dit gegarandeerd anders hadden aangepakt als ze hadden geweten dat privacy en veiligheid zo belangrijk zouden worden binnen de internetwereld.
Andere landen en organisaties volgden als snel in Europa.
Hoe maakte je vroeger verbinding met het internet?
Internet is over de jaren steeds sneller geworden en het is nu ook te gebruiken op meer apparaten dan alleen de computer, zoals laptops, tablets en smartphones.
De eerste jaren konden consumenten alleen het wereldwijde web op via een inbelverbinding. Je had hiervoor een analoog of ISDN-modem nodig.
ISDN, een vorm van digitale telefonie, werd in 1996 algemeen beschikbaar. Steeds meer mensen kregen begin jaren 90 internet.
Tot de komst van ISDN verliep de verbinding via een modem en het analoge telefoonnetwerk. Wanneer er dus internet werd gebruikt, was de telefoonlijn bezet.
Dankzij ISDN kon men gelijktijdig bellen en internetten. Daarnaast werd het internet beter, sneller en betrouwbaarder.
Later kon je via de kabel, ADSL of glasvezel internetten. Op het moment dat deze technieken geboren werden, verdween het analoge modem.
Tegenwoordig heb je overal toegang tot het internet, kun je zelfs een internetabonnement voor op de boot afsluiten!
Hoe verliep de introductie van ADSL?
ADSL stond synoniem aan snel internet en bellen over één lijn en werd in het jaar 2000 geïntroduceerd.
Dankzij ADSL is breedbandinternet officieel een feit in Nederland. Niet alleen werd de internetverbinding sneller, ook kon men onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand.
Zo werd multimedia steeds populairder, maar ook video on demand en videoconferencing.
Bij ISDN werden de kosten berekend aan de hand van telefoontikken, waardoor het voor consumenten ingewikkeld was om inzicht te krijgen in de kosten voor het gebruik van internet.
Waar en wanneer werd glasvezel geïntroduceerd?
Wist je dat Brabant de eerste provincie was die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk (FttH)? Om precies te zijn, gebeurde dat in het plaatsje Nuenen in het jaar 2005.
De inwoners kregen daarmee razendsnel internet. Kort daarna werden er ook andere Nederlandse gemeenten aangesloten op het glasvezelnetwerk.
In 2014 werd in Hengelo de twee miljoenste woning aangesloten op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Sinds de introductie van snel internet in Europa is Nederland koploper met zijn ICT-infrastructuur.
Lees ook: Verschil DSL, kabel & glasvezel | Dit moet je weten om te kiezen
Wanneer had iedereen in Nederland toegang tot snel internet?
Het internet gebruik blijft toenemen en exploitanten blijven investeren in het uitbreiden van het netwerk. In 2016 had ieder Nederlands huishouden (snel) internet.
Op het moment ligt er ruim 235.000 km glasvezel onder de Nederlandse grond. Glasvezel is een ontzettend belangrijk onderdeel geworden van de ICT-infrastructuur in Nederland.
Hoe is de groei van het internet verlopen?
Het internetverkeer blijft flink groeien en we zijn tegenwoordig steeds vaker en langer online.
Aan het eind van 1990 werd geschat dat het verkeer op het openbare internet steeg met 100% per jaar. De gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal internetgebruikers zou tussen de 20% en 50% zijn.
Op 31 maart 2011 gebruikte 30,2% van de wereldbevolking internet (2,095 miljard mensen). In 1993 zou slechts 1% van de informatie via het internet worden overgebracht, waar dat in 2000 51% en in 2007 over de 97%.
Het internet blijft groeien, gedreven door entertainment, sociale netwerken, handel en omdat steeds meer informatie en kennis op internet te vinden is.
Benieuwd welke internetsnelheid je nodig hebt voor interactieve tv?