Welke downloadsnelheid heb ik nodig? Gamen, streamen, werken

Als je een gamer, Netflix-binger of iemand bent die vanuit huis werkt, weet je dat je wifi-snelheid ertoe doet. Je vraagt ​​je misschien af:

 • Hoeveel internetsnelheid heb ik nodig voor online gamen?
 • Welke internetsnelheid heb ik nodig voor Netflix?
 • Wat is een goede internetsnelheid om thuis te werken?

Voordat ik in ga op zulke specifieke gevallen, laten we het eerst even in algemene zin bekijken:

Algemene aanbevelingen voor downloadsnelheid en internetsnelheid

Hoeveel snelheid heb ik nodig?

Goede internetsnelheden thuis hangen af ​​van waar je thuis internet voor gebruikt. De Nibud beveelt internetsnelheden van 12-25 Mbps aan voor gezinnen met meerdere internetgebruikers of voor frequente online streaming.

Dit zijn de downloadsnelheden die nodig zijn voor verschillende veelvoorkomende activiteiten thuis:

Wat is een snelle internetsnelheid?

Breedband of snel internet wordt gedefinieerd als internet met downloadsnelheden van minimaal 25 Mbps en uploadsnelheden van minimaal 3 Mbps sinds de laatste peilingen, maar dit verandert constant omdat ook de behoeften veranderen.

Downloadsnelheden van minimaal 25 Mbps zijn geschikt voor de behoeften van veel gezinnen, maar de beste downloadsnelheden en uploadsnelheden zijn afhankelijk van hoe je thuis internet gebruikt.

Onderzoek onder Nederlanders toont aan dat meer dan 90% van gezinnen TV dagelijks streamen en meer dan 25% streamt dagelijks Ultra HD, wat betekent dat hoge internetsnelheden nodig zijn die dichter bij 100 Mbps liggen.

Wat is de snelste internetsnelheid voor thuis?

De huidige snelste internetsnelheid voor thuis is 2.000 Mbps of 2 Gbps en wordt in Amerika door Xfinity in bepaalde gebieden aangeboden.

In Nederland is het op dit moment T-mobile met 750 Mbps.

Hoe bereken je je huidige internetsnelheid?

Je kunt jouw huidige internetsnelheid meten door een online snelheidstest te doen op een computer die is verbonden met je internet. Veel internetsnelheidstests vertellen je ook je pingtijd en onderscheiden de upload- en downloadsnelheden van je verbinding.

Lees ook ons volledige artikel over het testen van je internetsnelheid.

Welke downloadsnelheid heb je nodig

Hoeveel downloadsnelheid heb ik nodig voor streaming?

Over het algemeen heb je internetsnelheden van minimaal 3 Mbps nodig om de meeste video’s in standaarddefinitie te streamen. Je hebt minimaal 25 Mbps nodig voor 4K-streamingvideo op je computer of apparaten met Ultra HD.

Sommige streamingdiensten suggereren hogere snelheden, zoals Ziggo die minimumsnelheden van 40 Mbps aanbeveelt.

De minimale internetsnelheid die wordt aanbevolen voor het streamen van Netflix is ​​bijvoorbeeld 3 Mbps, maar de aanbevolen snelheid is afhankelijk van de kwaliteit die je wilt bekijken (en met hoeveel mensen je tegelijk kijkt).

Lees ook ons volledige artikel over internetsnelheden die nodig zijn voor Netflix.

 • Voor het streamen van video’s in standaarddefinitie wordt ten minste 3 Mbps aanbevolen.
 • Voor het streamen van video’s in HD wordt ten minste 5 Mbps aanbevolen.
 • Voor het streamen van video’s in HDR of 4K wordt ten minste 25 Mbps aanbevolen.

Voor de beste videokwaliteit daarentegen beveelt Hulu 3 Mbps aan voor on-demand weergave en 8 Mbps voor Live tv-weergave.

Voor het streamen van live-tv met uitzending gemist wil je een minimale internetsnelheid van 2,5 Mbps, maar misschien wil je hogere snelheden overwegen op basis van jouw apparaat. Volgens uitzending gemist:

 • Voor het streamen van video’s in HD op je mobiele apparaat wordt 2,5 tot 7,5 Mbps aanbevolen.
 • Om thuis via een webbrowser op een computer te streamen, wordt ten minste 12 Mbps aanbevolen.

YouTube TV beveelt een minimale internetsnelheid van 3 Mbps aan, maar adviseert dat de snelheid die je nodig hebt, kan verschillen per videokwaliteit.

 • Voor het streamen van video’s in standaarddefinitie wordt ten minste 3 Mbps aanbevolen.
 • Als je video op één apparaat in HD wilt streamen, wordt ten minste 7 Mbp aanbevolen.
 • Voor het streamen van video in HD op meerdere apparaten wordt minimaal 13 Mbps aanbevolen.

Beste downloadsnelheid voor gaming

Je hebt minimum snelheden van 4-8 Mbps nodig om online te gamen, maar voor een consistent goede spelervaring is 10-25 Mbps meestal het beste. Houd er bij het zoeken naar het beste internet voor gamen rekening mee dat downloadsnelheid niet de enige factor is voor een goede spelervaring.

Snelheid is belangrijk omdat het is hoe snel je apparaat informatie overdraagt ​​van de gameserver. Pingtijd en latentie zijn echter ook belangrijk.

Wat is een goede pingtijd voor online gamen?

Pingtijd is belangrijker voor gaming dan downloadsnelheden op internet. Een pingtijd van 20 milliseconden of minder is geweldig, terwijl 20-100 milliseconden je een goede spelervaring geven.

De pingtijd kan verbeteren op basis van je download- en uploadsnelheden. Factoren zoals jouw LAN-verbinding en internetlatentie beïnvloeden je pingtijd echter meer dan internetsnelheden.

Wat is het beste internet voor online gamen?

Het beste internet voor online gaming is meestal kabelinternet of glasvezelinternet, omdat ze beide verbindingen met een lage latentie bieden, wat een kortere pingtijd betekent.

Wat is het beste internet voor gamen op het platteland?

Indien beschikbaar, is vast draadloos internet een betere optie voor gaming dan satelliet op het platteland, maar als je glasvezel kunt krijgen kun je die het beste nemen.

Check hier welke aanbieders beschikbaar zijn in jouw postcodegebied:

Vast draadloos internet heeft een lagere latentie dan satelliet, omdat vaste draadloze internetsignalen niet door de atmosfeer reizen. In plaats daarvan reizen ze van een lokale toren rechtstreeks naar je thuisantenne.

Vast draadloos internet biedt ook snelheden die vergelijkbaar zijn met kabel- en DSL-internet.

Kun je satellietinternet gebruiken om te gamen?

Het hangt af van het type spel dat je speelt. Satellietinternet werkt niet goed met sportspellen of schietspellen omdat deze snelle reactietijden vereisen. Andere online games zoals online kaartspellen, rollenspellen, strategiespellen of puzzelspellen werken meestal prima met satellietinternet.

Blokkeren online games internetgebruikers via satelliet?

Aangezien veel mensen over de hele wereld tegelijkertijd sport- en schietspellen spelen, kunnen dit soort games gebruikers van satellietinternet blokkeren. Ze blokkeren satellietgebruikers om te voorkomen dat mensen lag in hun voordeel gebruiken en de spelervaring voor andere spelers in gevaar brengen.

Hoe maak je je internet sneller voor online gamen?

Om je internet thuis sneller te maken, kun je het wifi-signaal een boost geven om je latentie te verlagen. Het resetten of verplaatsen van je router kan je signaal versterken en stabiliseren. Je kunt ook een wifi-repeater of extender toevoegen om internetsignalen voor gaming-apparaten verder van je router te verbeteren.

Je kunt ook winkelen voor een andere snelle internetservice met hogere snelheden en een mogelijk betrouwbaardere verbinding.

Welke downloadsnelheid heb ik nodig om thuis te werken?

De beste internetsnelheid voor thuiswerken hangt af van wat voor werk je doet. Als je regelmatig grote bestanden downloadt en uploadt, worden internetsnelheden van minstens 40 Mbps aanbevolen.

 • E-mail en basiscomputerprogramma’s: 3-4 Mbps wordt aanbevolen
 • Skype-groepsvideogesprekken: 10+ Mbps wordt aanbevolen
 • Grote bestandsoverdracht: 40+ Mbps wordt aanbevolen

Internetsnelheidsterminologie

Wat is ping?

Een ping is een test die uitzoekt of een server bereikbaar is. De ping wordt gedaan door een gegevenspakket naar de server te sturen om te zien of de gegevens terugkomen. Zo ja, dan is de server bereikbaar.

Wat is pingtijd?

Pingtijd is het reactievermogen van je verbinding, of hoe snel dat gegevenspakket naar de server en terug reist. De pingtijd wordt gemeten in milliseconden. Als jouw verbinding het gegevensverzoek een paar seconden niet registreert, zie je mogelijk nog steeds een vertraging in je spel, het uploaden van bestanden, online indienen of andere activiteiten.

Wat is latency?

Latency is de snelheid waarmee gegevens worden uitgewisseld tussen een bron en zijn bestemming – in feite een vertraging van informatiecommunicatie. Als je bijvoorbeeld in Nederland een game met een server in Amerika speelt, heb je een hogere latentie dan iemand die dezelfde game in Amerika speelt.

Wat is Mbps?

Mbps is de manier waarop internetsnelheden worden gemeten en het betekent “megabits per seconde”. Het meet de bandbreedte van een internetverbinding – hoeveel gegevens per seconde kunnen worden overgedragen.

Wat is het verschil tussen download- en uploadsnelheden?

Downloadsnelheid is de snelheid waarmee je internetverbinding gegevens van een server naar jou kan overbrengen. Downloadsnelheden zijn belangrijk voor het downloaden van bestanden, het laden van een website, het streamen van een video of het streamen van muziek.

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee jouw internetverbinding jouw gegevens naar een server kan overbrengen. Uploadsnelheden zijn belangrijk voor het verzenden van e-mails, het verzenden van bestanden naar andere mensen, live videochats en gaming.

Ongeacht waar je thuis internet voor gebruikt, raden we aan iets hogere snelheden te halen dan Netflix, Skype, online winkelen of andere activiteiten vereist.

Conclusie

Internetsnelheden presteren vaak langzamer thuis dan geadverteerd. Als je meerdere apparaten thuis hebt, neemt de bandbreedte van elk van deze die waarschijnlijk tegelijk uitgevoerd gaan worden en tel ze bij elkaar op. Zo kan jij een Netflix video kijken, je zoon een shooter spelen en je vrouw een Youtube video kijken.

Verder kunnen verschillende technische factoren je verbinding vertragen.

Lees ook ons artikel over de beste glasvezel alles in 1 internet pakketten

Scroll naar boven