Zakelijk internet met meerdere IP- adressen: Dynamisch & vast IP

Als je van plan bent om gebruik te maken van zakelijk internet, heb je daar natuurlijk bepaalde verwachtingen van.

Je wil er zeker van zijn dat de internetverbinding altijd beschikbaar is met een snelheid die ervoor zorgt dat er ten alle tijde zorgeloos gewerkt kan worden.

Zakelijk internet heeft vaak meer opties ten aanzien van particulier internet, en zal voor ondernemers dus zeker de moeite waard zijn.

Een IP (Internet Protocol) adres is een unieke code die wordt toegewezen aan een apparaat wanneer het met een netwerk is verbonden.

Het is te vergelijken met een telefoonnummer. Met behulp van een IP-adres kunnen digitale apparaten elkaar vinden en met elkaar communiceren.

Je kunt zo bijvoorbeeld op afstand documenten printen, of je beveiligingscamera’s besturen.

In dit artikel zullen we uitleggen waarom je als ondernemer beter zakelijk internet kunt nemen ten opzichte van consumenten internet.

Ook zullen we het verschil bespreken tussen een vast en een dynamisch IP-adres, en tussen publieke en lokale IP-adressen.

Welke aanbieders hebben zakelijk internet met meerdere IP-adressen?

Zakelijk internet kun je bij de meeste providers aanvragen. Zo heeft Ziggo diverse pakketten voor zakelijk internet, geschikt voor kleinere en grotere bedrijven. Ook KPN biedt zakelijk internet aan.

 1. Ziggo zakelijk internet: Afhankelijk van de grootte van het bedrijf (oftewel: hoe veel apparaten tegelijk online zijn) en het type bestanden dat wordt verstuurd, is het ene pakket van Ziggo gunstiger dan het ander. In samenwerking met Vodafone biedt Ziggo voor grootzakelijke bedrijven ‘corporate internet’ aan; je krijgt 8 publieke Ipv4-adressen.
 2. KPN zakelijk internet biedt ook zakelijk internet pakketten aan met vast IP-adressen. Op de website is het niet duidelijk of er meerdere IP-adressen bij besteld kunnen worden. Dit zou je dus even na moeten vragen.
 3. Er zijn nog andere providers die zakelijk internet aanbieden, zoals KPN en Tele2, maar het is onduidelijk of je bij deze ook meerdere IP-adressen kunt krijgen.

Vergelijk hier ook de verschillende aanbieders van zakelijke internet abonnementen:

Wat is een IP-range en wanneer heb je zakelijk internet nodig met meerdere IP-adressen?

Ook deze vragen zullen we beantwoorden. Ten slotte zullen we bespreken welke providers zakelijk internet aanbieden (met meerdere IP-adressen), zodat je wellicht snel een keuze kunt maken.

Wat is het verschil tussen zakelijk en consumenten internet?

Voor ondernemers zitten er veel voordelen aan het nemen van een zakelijk internet pakket tegenover consumenten internet.

De soms grote verschillen tussen de zakelijke pakketten van de diverse providers maakt het alleen niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken.

Het verschil tussen zakelijk en niet-zakelijk zit ‘m in de aanvullende diensten. Denk bijvoorbeeld aan vaste IP-adressen, alarmdiensten, en PIN betalingen.

Daarnaast kunnen zakelijke klanten gebruik maken van de 24-uurs bereikbaarheid van de helpdesk en vast-mobiel integratie.

Verder zijn de kosten van een zakelijk pakket aftrekbaar van de belasting, kun je eigen IP-adressen aanvragen, en is het abonnement vaak op- en af te schalen.

De overstap van consumenten internet naar zakelijk internet hoeft niet te maken hebben met de snelheid van het internet, want de up-en downloadsnelheden zijn vergelijkbaar.

Ook een domeinnaam en het aantal e-mailadressen hoeft niet bepalend te zijn in de keuze.

Wat is het verschil tussen een vast en een dynamisch IP-adres?

Een dynamisch IP-adres is de standaard binnen internet. Echter, in het geval van zakelijke internet kun je het beste gaan voor een vast IP-adres, vooral als het om een groot bedrijf gaat.

 • Een vast IP-adres kies je als je verzekerd wil zijn van een stabiele werkomgeving. Daarnaast is een vast IP-adres extra veilig.
 • Bij een dynamisch IP-adres verandert het IP-adres steeds, wat ervoor kan zorgen dat bepaalde apparaten stoppen met communiceren.

Een vast IP-adres heb je nodig in verschillende gevallen: wanneer de werkplek is voorzien van beveiligingscamera’s, wanneer er een netwerkprinter aanwezig is op de werkplek, wanneer je de server synchroniseert met mobiele apparaten en ook voor bepaalde alarmsystemen en pinapparaten.

Ook als je grote groepen gebruikers hebt, kun je het beste kiezen voor een vast IP-adres.

Een dynamisch IP-adres is voldoende wanneer je geen gebruik maakt van netwerkprinters, en wanneer je zeker weet dat je alarmsysteem en pin-apparaten met een dynamisch IP-adres werken.

Een dynamisch IP-adres is geschikt voor kleine bedrijfsnetwerken.

Vast IP-adres: publiek of lokaal?

Met een vast IP-adres, dat ook wel een statisch IP-adres wordt genoemd, heeft een apparaat in je netwerk dus altijd hetzelfde adres. Je kan ervoor kiezen om een apparaat twee soorten vaste IP-adressen te geven, namelijk een publiek en een lokaal vast IP-adres.

 1. Publiek vast IP-adres: In het geval je een eigen webserver hebt, mailserver, of video bewakingssysteem, is een publiek vast IP-adres een goede keuze.
 2. Lokaal vast IP-adres: Als je apparaten binnen je netwerk hebt die met elkaar moeten communiceren, maar niet direct via internet, dan zou je de apparaten een lokaal vast IP-adres kunnen geven.

Bij een publiek vast IP-adres verandert het IP-adres niet, dus andere apparaten weten precies op welk IP-adres ze het apparaat kunnen vinden. Het voordeel van een lokaal vast IP-adres is dat het niks kost en je kan het gemakkelijk zelf instellen, onafhankelijk van het type internet abonnement.

Online kun je vinden hoe je dit precies instelt.

Lees ook: de beste 5 internetproviders voor zakelijk videobellen

Wat is een IP-range en waarvoor gebruik je het?

De grootte van de IP range hangt af van het subnet. 4 IP-adressen betekent bijvoorbeeld subnet/30, en 32 IP-adressen subnet/27.

Een IP-range is een verzameling opeenvolgende publieke IP-adressen. Een IP-range kan alleen gebruikt worden met een vast IP-adres.

Het is belangrijk om te weten dat elke IP-range 3 IP-adressen heeft die niet kunnen worden gebruikt als publieke IP-adressen: het laagste IP-adres, het hoogste, en het IP-adres dat geconfigureerd wordt als de Gateway IP-adres op de router.

Voordat je een IP-range bestelt, moet je weten wat je doelen zijn. Je moet een IP-range bestellen die groot genoeg is, omdat het heel moeilijk wordt om de IP range later uit te breiden.

Wel zou je eventueel een IP-range kunnen toevoegen aan een bestaand abonnement (maar niet aan allemaal!).

Wanneer heb je zakelijk internet met meerdere IP-adressen nodig?

Weet je niet zeker of je meer IP-adressen nodig hebt? We zullen een aantal veelvoorkomende voorbeelden geven van toepassingen voor meerdere IP adressen.

Het nemen van meerdere IP-adressen zal ervoor zorgen dat je verkeer isoleert en knelpunten vermijdt bij de router.

 1. Wanneer je applicaties/services uitvoert, zoals mailserver en voIP
 2. Webservers op meerdere platforms
 3. Online gaming waarbij meerdere consoles worden gebruikt
 4. De meeste VPN-applicaties
 5. Hardware-firewalls
 6. Hosting van dezelfde service op meer dan één apparaat

Omdat het aantal verbonden apparaten en hosts toeneemt, en het internet blijft groeien, hebben we nu meer IP-adressen nodig dan ooit tevoren.

In theorie kun je 255 lokale vaste IP-adressen aanmaken, wat genoeg moet zijn voor de meeste bedrijfsnetwerken.

Lees meer: dit zijn de beste internet providers voor thuiswerken

Scroll naar boven